Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Mol-vezér szerint nem tartható fenn sokáig a benzinárstop


Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatóján 2022. március 10-én
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatóján 2022. március 10-én

Kormányzati szinten reagálni kellett az energiaárak hirtelen emelkedésére, de az átmeneti intézkedéseket sokáig nem lehet fenntartani, mert elfogynak az erőforrások – mondta a Mol közgyűlését megnyitva a vállalat elnöke.

Hernádi Zsolt az ukrajnai invázió miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókról és azok lehetséges hatásairól a Portfolio gazdasági hírportál beszámolója szerint azt mondta, hogy a Mol a háború befejezése érdekében mindenben illeszkedik az Európai Unió intézkedéseihez, és betartja azokat.

Hozzátette ugyanakkor: Közép-Európa és Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról és kőolajtermékekről. Ha ez megtörténne, az Hernádi Zsolt szerint igen komoly megrázkódtatást jelentene az egész régiónak.

Sokba kerül és évekig tartana a leválás a Barátságról

Szerinte a leválás a Barátság vezetékről legalább kettő–négy évet venne igénybe, és öt–hétszázmillió dollárt emésztene fel, hiszen a Mol finomítóit alapvetően az orosz kőolaj feldolgozására tervezték.

Érzékeltetésként elmondta, hogy a Mol nyolc évvel ezelőtt, az első és a második ukrán gázválság után kezdett el beruházásokat azért, hogy az Adria kőolajvezetékről érkező olajjal is tudja működtetni a finomítóit. Nyolc év alatt és 170 millió dollár beruházással tudta elérni azt, hogy finomítóit harminc százalékban nem orosz kőolajjal is tudja működtetni.

„Az átmeneti intézkedéseket középtávon ki kell vezetni, nem lehet fenntartani”

A kormány árkorlátozó intézkedéséről, az üzemanyagár befagyasztásának meghosszabbításáról júliusig a Mol-vezér azt mondta, hogy kormányzati szinten reagálni kellett az energiaárak hirtelen emelkedésére. Az átmeneti intézkedéseket azonban Hernádi Zsolt szerint középtávon ki kell vezetni, nem lehet fenntartani, mert elfogynak az erőforrások, amiket másra kellene használni, például az energiabiztonság és a diverzifikáció növelésére, a zöldátmenet biztosítására.

A Mol vezetője úgy fogalmazott, hogy vissza kell térni a normalitáshoz, a piaci normákhoz, és lesznek a társadalomnak olyan rétegei, amelyeket valamilyen formában tehermentesíteni kell ezek hatásai alól.

XS
SM
MD
LG