Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A moldovai elnök nagyobb szigort kér a rendfenntartóktól az oroszbarát tüntetéseken


Kormányellenes tüntetők a kisinyovi elnöki palotánál 2022. szeptember 18-án
Kormányellenes tüntetők a kisinyovi elnöki palotánál 2022. szeptember 18-án

Maia Sandu moldovai elnök kedden támogatta, hogy kapjanak nagyobb felhatalmazást a bűnüldöző szervek az utcai tiltakozások visszaszorítására. Azt mondta, hogy a tüntetések destabilizálják az országot, és egy oroszbarát vezetés kinevezését célozzák.

Emberek ezrei vonultak utcára és állítottak fel sátrakat a parlament és Sandu rezidenciája előtt az elmúlt hetekben, követelve Sandu Nyugat-barát kormányának lemondását, és hangot adva haragjuknak az emelkedő árak miatt.

Sandu arra kérte a kormányt, hogy módosítsa a jogszabályokat, biztosítson nagyobb jogkört a bűnüldöző szerveknek, de nem részletezte, hogy mik lennének e jogkörök.

„A hazaárulást szigorúan meg fogjuk büntetni. Aki pánikot szít és háborút akar, azt a törvény szerint megbüntetjük” – mondta Sandu.

Azt mondta, a tüntetők „azt ígérik Moszkvának, hogy olyan kormányt hoznak létre, amely lojális Oroszországhoz”.

Sandu 2020-ban az oroszok által támogatott riválisának legyőzésével nyerte meg az elnökválasztást a Romániával és Ukrajnával határos Moldovában, és Nyugat-barát politikát folytat, beleértve a törekvést az európai uniós tagságra. Ez összeütközésbe sodorta Moszkvával.

Az elnök elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, miközben Oroszország a gázszállítás leállításával fenyegetőzött az energia kifizetése körül dúló vitában.

Sandunak bírálói szerint jobb gázüzletet kellett volna kötnie Oroszországgal, Moldova fő szállítójával.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megőrizzük a békét és a stabilitást hazánkban – mondta Sandu. – De a ránk nehezedő nyomás napról napra nő. Egyre több kísérlet történik a helyzet destabilizálására és a megosztásunkra.”

Oroszország a kilencvenes évek eleje óta állomásoztat békefenntartó csapatokat a Dnyeszter Menti Köztársaságban, amikor is egy fegyveres konfliktus következtében az oroszbarát szakadárok kiszakították a térség nagy részét Moldova ellenőrzése alól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG