Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nagy világválság óta nem volt ekkora a gazdasági zsugorodás


Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, a G-20-as országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökeinek gyűlésén Rijádban 2020. február 22-én.
Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, a G-20-as országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökeinek gyűlésén Rijádban 2020. február 22-én.

A koronavírus-járvány miatt kialakult világméretű recesszió tartós károkat okozhat - figyelmeztettek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfőbb döntéshozói.

„Jelentős bizonytalanságra" hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) politikai döntéshozó testülete október 15-én tartott virtuális gyűlése után. A grémium szerint ez a bizonytalanság megakadályozhatja a globális gazdasági fellendülést, a koronavírus-járvány miatti világméretű recesszió pedig tartós károkat okozhat.

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi válság „semmihez sem hasonlítható”, és minél előbb „lépéseket kell tenni” a gazdaság megsegítésére, hogy az hamarosan felépüljön.

Az IMF legújabb gazdasági előrejelzései szerint a világgazdaság ebben az évben 4,4 százalékkal zsugorodik, ilyen mértékű visszaesésre az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága óta nem volt példa.

Georgieva nemzetközi együttműködésre szólította fel az országokat többek között a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztésére. Az IMF első embere azzal érvelt, hogy a gazdasági felépülés felgyorsítása 2025-re akár 9 ezer milliárd dollár globális jövedelmet is eredményezhet.

Az Egyesült Államok gazdasági ösztönzése pozitívan hat a világra

Georgieva szerint az Amerikai Egyesült Államok képes lenne további gazdasági ösztönzések bevezetésére. Elmondta, hogy a járvány ideje alatt az Egyesült Államok kiadásai pozitív hatással bírtak a világ más országaira is, és ezt a hatást „nem lehet túlbecsülni”.

Washington eddig mintegy 3 ezer milliárd dollárt pumpált bele a gazdaságba, egy újabb ösztönző csomagról pedig már folynak a tárgyalások, miközben a kongresszusi demokraták azzal vádolják a jelenlegi adminisztrációt, hogy nem segítettek eleget azoknak az amerikaiaknak, akik elveszítették a munkájukat vagy más módon szenvedtek súlyos károkat a járvány idején.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminisztere szerint az Egyesült Államok már megtette, ami tőle telhető volt azáltal, hogy „bevetette az amerikai történelem eddigi legnagyobb gazdasági segélycsomagját”, utalva a 3 ezer milliárd dolláros ösztönzést biztosító törvényre.

Mnuchin a hét elején kijelentette, hogy az Egyesült Államokban november 3-án tartandó elnökválasztás előtt nehéz feladat lenne egy újabb segélycsomag bevezetése.

Míg az az amerikai hatóságok feladata, hogy eldöntsék, mikor vezetnek be új gazdasági ösztönző lépéseket, az IMF ügyvezető igazgatója sürgeti a folytatást.

A CNBC televízióban elmondta, hogy „nincs kétsége afelől", hogy az Egyesült Államok előbb vagy utóbb, de be fog vetni újabb fiskális ösztönzést, amelyeknek „pozitív hatásuk lesz, bármikor lépnek is hatályba".

Szerinte a világ második legnagyobb gazdasága, Kína a költségvetési kiadások, a monetáris politika és az erőteljes gazdasági fellendülés révén szintén „erős ösztönzést" nyújtott a világgazdaság számára, miközben növelte a keresletet az országot nyersanyagokkal és az ellátási lánc alkotóelemeivel ellátó országokban is.

Csökkenteni kell az adósságterheket

Georgieva észrevételeit az IMF 189 országot számláló testületének pénzügyminiszteri ülése után tette közzé. Az gyűlést egy közös nyilatkozat aláírásával zártak le, ebben a válság átvészelése érdekében felszólították a kormányokat további gazdasági támogatások biztosítására.

„A válság hosszan tartó sebeket hagyhat a világgazdaságban, visszavetheti a termelékenység növekedését; nagyobb adósságterheket, fokozott pénzügyi kiszolgáltatottságot, nagyobb szegénységet és egyenlőtlenséget okozhat" – álla az IMF közleményében.

A testület egyben kötelezte a Nemzetközi Valutaalapot a „legkiszolgáltatottabb országok és emberek” támogatására.

A G20 meghosszabbítja az adósságtörlesztések felfüggesztését a szegényebb országok esetében

A miniszterek örömmel fogadták a hírt, hogy október 14-én a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, vagyis a G20 hat hónappal meghosszabbította az adósságtörlesztések felfüggesztését egyes országok esetében.

Az IMF felszólította a gazdag országok G20-as klubját, hogy a jövő hónapban tartandó találkozón találjanak egy olyan keretet, amelyen belül segíteni tudják számos alacsony jövedelmű ország adósságterheinek kezelését.

Az IMF minden országtól „teljes támogatást" vár el az adósságok csökkentése érdekében. Ez az üzenet főleg Kínának szólhat, amely a nemzetközi segélycsoportok szerint, mint fő hitelező, nem vesz részt az alacsony jövedelmű országok adósságcsökkentésében.

A Világbank előrejelzése szerint a járvány 114 millió embert sodorhat súlyos szegénységbe. A szervezet definíciója szerint mélyszegénységben él az az ember, akinek napi 1,90 dollárnál (600 forintnál) kevesebb jut a megélhetésre.

Cikkünk a Reuters, AP és a CNBC tudósításai alapján készült.

XS
SM
MD
LG