Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nagyon szigorú Új-Zéland is eltörölte az utolsó Covid-korlátozásokat


Üres utca Wellingtonban a lezárások idején. 2021. augusztus 20.
Üres utca Wellingtonban a lezárások idején. 2021. augusztus 20.

Új-Zéland hétfőn eltörölte az utolsó Covid–19-korlátozást. Ezzel véget ért a világjárványra adott kormányzati válaszlépések sorozata, amelyet az egész világon élénk figyelemmel kísértek.

Chris Hipkins miniszterelnök közölte, hogy éjfélkor megszűnik a kötelező maszkviselés a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, azzal a kötelezettséggel együtt, hogy hét napra karanténba kellett helyezniük magukat azoknak, akik elkapták a vírust.

Új-Zélandot eleinte nemzetközi szinten dicsérték, amiért teljes mértékben sikerült távol tartania magától a vírust az egész országra kiterjedő korlátozások és szigorú határellenőrzések révén.

Ám ahogy a járvány terjedt, és egyre fertőzőbb változatai jelentek meg, a zéró tolerancia tarthatatlanná vált. Új-Zéland végül felhagyott ezzel a stratégiával.

Ehhez kapcsolódóan: Kényszerítés gyanújával jelentettek fel egy katonai vezetőt a kötelezővé tett Covid-oltások miatt

A kormány a vírusra több mint három éven át adott szigorú válaszára reflektálva Hipkins azt mondta: a járvány tetőpontján is arra a napra vágyott, amikor véget vethet minden korlátozásnak, és most úgy érzi, sikerül visszatérni a normalitáshoz.

Elmondta, hogy az ötmilliós lakosságból körülbelül 3250 új-zélandi halálában játszott elsődleges vagy másodlagos szerepet a Covid–19 – ez az Egyesült Államokban tapasztalt halálozási aránynak körülbelül az ötöde.

„Bár kétségtelenül sérült a nemzeti egység érzete, úgy gondolom, az új-zélandiak rendkívül büszkék lehetnek arra, amit együtt elértünk – mondta Hipkins. – Otthon maradtunk, áldozatokat hoztunk, beoltattuk magunkat, és nem lehet kérdéses, hogy életeket mentettünk meg.”

Ayesha Verrall egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzöttek és a kórházi kezelések száma alacsony volt, és június óta csökkenő tendenciát mutat, a közfinanszírozott egészségügyi rendszerben pedig a korábbinál kevesebb zavart okozott a vírus a mostani, déli tél idején.

„Tizenhatezerrel több műtétet tudtunk elvégezni a tavalyinál, és ez nagyon jól jelzi, hogy egészségügyi rendszerünk sokkal kiegyensúlyozottabb helyzetben van most, mint korábban volt” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb Covid-hullám kezdődött Ázsiában, Új-Zéland a kórházaira nehezedő nyomás miatt aggódik

A bejelentést két hónappal az általános választások előtt tették.

David Seymour, az ellenzéki ACT párt vezetője szerint a kormány túl sokáig kezelte az embereket gyerekként.

„Örültek, amikor nagy áron kis eredményeket értek el, és borzasztóan lassan haladtak a dolgok helyrehozatalával” – jelentette ki Seymour közleményében.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG