Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb Covid-hullám kezdődött Ázsiában, Új-Zéland a kórházaira nehezedő nyomás miatt aggódik


Maszkot és arcvédőt viselő filippínók sétálnak egy utcai piacon a Fülöp-szigeteki Manilában 2020. december 3-án
Maszkot és arcvédőt viselő filippínók sétálnak egy utcai piacon a Fülöp-szigeteki Manilában 2020. december 3-án

Gyorsan terjed Ázsiában a koronavírus-fertőzések új hulláma, ami arra készteti az embereket Új-Zélandtól Japánig, hogy óvintézkedéseket tegyenek a járvány kitörésének lassítása és az egészségügyi rendszerek túlterheltségének megelőzése érdekében.

A megbetegedések megugrása, amelyekért elsősorban a BA.4/5 Omikron variáns a felelős, újabb kihívást jelent a kormányoknak, amelyek még a világjárvány korábbi hullámainak gazdasági hatásaival küzdenek, közben megpróbálják elkerülni a népszerűtlen korlátozások szigorítását vagy újbóli bevezetését.

Az új-zélandi kormány csütörtökön bejelentette, ingyenes maszkokat és antigén-gyorsteszteket ad a lakosságnak, hogy ezzel is megpróbálja enyhíteni az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást, amely a déli féltekére ilyenkor jellemző téli időszak miatt a koronavírus mellett az influenza terjedésével is küzd.

„Kétségtelen, hogy a Covid-19-es megbetegedések és a kórházi kezelések megugrása, az utóbbi idők legrosszabb influenzaszezonja és a megfelelő személyzet hiánya együttesen rendkívüli nyomás alá helyezi az egészségügyi dolgozókat és az egész egészségügyi rendszert” - mondta Ayesha Verrall, a Covid-19 ügyében felelős miniszter.

Az 5,1 millió lakosú Új-Zélandon jelenleg csaknem 69 ezren fertőzöttet tartanak nyilván. Közülük 765 beteget kórházban kezelnek, ami a várakozási idők növekedését és műtétek törlését okozta.

Japánban az új koronavírusos esetek száma az év eleje óta nem látott szintre tért vissza. A kormány felszólította az embereket, hogy a közelgő hosszú hétvége és nyári iskolai szünet miatt legyenek különösen óvatosak.

Japán szerdán csaknem 95 ezer esetet jelentett, és a kormányszóvivő szerint az újonnan fertőzött betegek száma 2,14-szeresére nőtt egy hét alatt.

„Az új esetek száma Japán minden prefektúrájában emelkedik, és úgy tűnik, gyorsan terjed” - mondta Goto Szigejuki egészségügyi miniszter.

Tokió a legmagasabb fokozatra emelte a riasztási szintet.

„Holnap tartjuk a munkacsoport ülését, hogy az országos adatok és a szakértők véleményének alapján döntsünk a nyáron szükséges intézkedésekről” - mondta Koike Juriko tokiói kormányzó.

Új-Zélandhoz hasonlóan Dél-Koreát is elismerték a járvány korai szakaszának kezeléséért, de szerdára ott is háromszorosára emelkedett a napi új megbetegedések száma egy hét alatt, és meghaladta a 39 ezret.

A hatóságok és a szakértők arra számítanak, hogy Dél-Koreában a napi új esetek száma augusztus közepére-szeptember végére eléri a kétszázezret, ezért megpróbálják felpörgetni a beadott emlékeztető oltások számát, de újabb korlátozásokat nem terveznek.

Ausztrália arra figyelmeztetett, hogy a BA.4/5 Omikron változatok gyors terjedése miatt a következő hetekben az eddigi legsúlyosabb Covid-19-járvány kitörése is lehetséges. A hatóságok szerint több millió új fertőzöttre lehet számítani, de a szigorú korlátozások bevezetését itt is kizárták.

„Továbbléptünk ezen (...) nem a zárlatok és hasonló dolgok korszakában vagyunk” - mondta Mark Butler szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön a 2GB rádiónak, és azt javasolta az ausztráloknak, fontolják meg, hogy ismét otthonról dolgozzanak.

Az ausztrál kórházak leterheltsége már az év eleji, utolsó nagy Omicron-járvány idején tapasztalt szintek közelében mozog, miközben az egészségügyi rendszerre a covidos esetek mellett a terjedő influenza miatt is nagy nyomás nehezedik.

Míg Thaiföldön a megbetegedések száma csökkenő tendenciát mutat, Indonéziában a fertőzések száma nőtt, és március óta nem látott szintre emelkedett.

A Fülöp-szigeteken az új fertőzések és a kórházi kezelések száma továbbra is alacsony, de a kormány figyelmeztetett, hogy a hónap végére az esetek száma legalább a hússzorosára emelkedhet.

A manilai kormány sürgette, hogy minél többen kérjék az oltást, mivel az egészségügyi minisztérium adatai szerint keddig a felnőtteknek csak a negyede kapta meg az első oltást.

Kínában júliusban átlagosan több mint háromszáz új Covid-fertőzést jelentettek naponta, míg júniusban ez a szám még csak hetven volt. Peking szigorú „dinamikus zéró-Covid” szabályozása segít megfékezni a helyi kitöréseket, és megakadályozza a kórházak túlterhelését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG