Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO főhadiszállásán próbál egymással dűlőre jutni Törökország és Svédország


Csak Törökország és Magyarország késlelteti Svédország tagságát
Csak Törökország és Magyarország késlelteti Svédország tagságát

Magas rangú svéd és török tisztviselők gyűlnek össze csütörtökön a NATO-központban, hogy megvizsgálják Recep Tayyip Erdoğan török elnök kifogásait a skandináv ország csatlakozásával szemben, és megtudják: ha egyáltalán valamivel, akkor mivel lehet kimozdítani az ügyet a holtpontról.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezeti a találkozót, amelyen a két ország külügyminiszterei, hírszerzési vezetői és nemzetbiztonsági tanácsadói vesznek részt. De ott vannak a NATO-hoz áprilisban csatlakozott Finnország vezető tisztségviselői is, miután a törököknek az ő tagságukat illetően is aggályaik voltak.

Biztonságát féltve Svédország és a szomszédos Finnország egyaránt véget vetett hosszú ideje tartó katonai el nem kötelezettségének: miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, mindketten felvételüket kérték a NATO-ba.

Joe Biden amerikai elnök szolidaritása jeléül a Fehér Házban üdvözölte szerdán Svédország miniszterelnökét, miközben az Egyesült Államok fokozza a nyomást az északi ország NATO-csatlakozása érdekében a szövetség jövő kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozója előtt.

Csak Törökország és Magyarország késlelteti Svédország tagságát. A másik 29 szövetséges, Stoltenberg és Svédország mind azt közölte, hogy az északi ország éppen eleget tett Törökország követeléseinek kielégítésére. Svédország megváltoztatta terrorellenes törvényeit, és egyéb engedmények mellett feloldotta a Törökországgal szembeni fegyverembargót.

Ankara azonban azzal vádolja Stockholmot, hogy túl engedékeny a szerinte biztonsági fenyegetést jelentő csoportokkal, köztük a militáns kurdokkal és a 2016-os puccskísérlethez kapcsolódó személyekkel szemben. A NATO bővítéséhez mind a 31 tagállam egyhangú jóváhagyása szükséges.

Ehhez kapcsolódóan: Komoly fegyvertény lehetne a NATO számára a svéd tengeralattjáró-flotta

A török külügyminisztérium közölte, hogy a felek megvizsgálják azokat a lépéseket, amelyeket Finnország és Svédország a legutóbbi, június 14-i ankarai találkozó óta tett, különös a terrorizmus elleni küzdelem terén.

A tárca közleménye szerint Hakan Fidan külügyminiszterhez csatlakozik a tanácskozáson Erdoğan főtanácsadója, Akif Çağatay Kılıç, Burak Akçapar külügyminiszter-helyettes és Ibrahim Kalın titkosszolgálati főnök.

Magyarország is akadályozza a svéd tagság jóváhagyását, de soha nem közölte egyértelműen és nyilvánosan, hogy mik az aggályai. A NATO illetékesei arra számítanak, hogy Magyarország követni fogja a példát, ha Törökország feladja a kifogásait.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Unió múlt heti csúcstalálkozóján azt mondta: Magyarország biztosította arról, hogy nem fogja hátráltatni a dolgot. „Kétszer beszéltem Orbán Viktorral – mondta Kristersson újságíróknak. – Mindkét alkalommal megerősítette, hogy Magyarország nem fog késlekedni.”

Törökország más kérdés. A Korán-égetés egy stockholmi mecset előtt – amelyen a résztvevők számát erősen eltúlozta a média – tovább szította a feszültséget. Erdoğan múlt héten bírálta Svédországot, amiért megengedte ezt. A rendőrség a szólásszabadságra hivatkozva engedélyezte a tiltakozást, miután egy bíróság hatályon kívül helyezte a muszlim szent könyv elégetésére vonatkozó tilalmat.

Ehhez kapcsolódóan: Svéd és szivárványos zászlókat is felgyújtottak válaszul a stockholmi Korán-égetésre

Nem világos, hogy Törökország pontosan mit kifogásol. A csütörtöki találkozó célja ennek pontosítása. Erdoğan májusi választási kampánya során kirohanásokat intézett Svédország ellen, de NATO-tisztviselők arra számítottak, hogy újraválasztása után megenyhül.

Erdoğan továbbfejlesztett F–16-os vadászgépeket vásárolna az Egyesült Államoktól, de Biden azt sugallta, hogy először Svédország tagságát kellene jóváhagyni.

A NATO abban bízott, hogy a július 11–12-i litvániai csúcstalálkozó előtt kikövezik a svéd tagsághoz vezető utat. Svédország csatlakozása szimbolikus erővel bírna, és újabb jele lenne annak, hogy Oroszország háborúja arra készteti az országokat, hogy a szövetséghez csatlakozzanak. Mostanra ezek a remények elhalványultak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG