Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO-főtitkár üdvözölte az európai szövetségesek rekordszintű védelmi kiadásait


Jens Stoltenberg brüsszeli sajtótájékoztatója 2024. február 14-én
Jens Stoltenberg brüsszeli sajtótájékoztatója 2024. február 14-én

Donald Trump friss nyilatkozatai megkérdőjelezik a kollektív védelem hitelességét, és ezzel aláássák az észak-atlanti szövetség tagállamainak biztonságát – figyelmeztetett Jens Stoltenberg.

A NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy Kanada és az európai tagországok nagyjából hatszázmilliárd dollárral többet költöttek katonai kiadásokra 2014, vagyis a Krím félsziget annektálása óta Oroszország által, és a szövetségesek mindegyike a védelmi büdzsé emelésébe kezdett, megfordítva a hidegháborút követő évtizedek csökkenő trendjét.

„Tavaly példa nélküli, 11 százalékos növekedést láthattunk az európai szövetségesek és Kanada esetén” – mondta a szervezet brüsszeli védelmi miniszteri ülésén.

Ehhez kapcsolódóan: Wagner Péter: „Nem arra kell készülni, hogy Magyarországot megtámadja valaki, és tízezer fő katona majd megállítja az ellenséget”

A NATO-tagok 2014-ben azt vállalták, hogy tíz éven belül a bruttó hazai termékük (GDP) két százalékára emelik a katonai költségvetésüket. A folyamat eleinte döcögve haladt, Donald Trump amerikai elnökké választása és az ukrajnai invázió két évvel ezelőtti megindítása azonban lökést adott neki.

„Idén várhatóan tizennyolc szövetséges fogja GDP-je két százalékát védelemre fordítani. Ez újabb csúcs, hatszoros növekedés 2014-hez képest, amikor is mindössze három ország teljesítette” – emelte ki.

Stoltenberg érintette Donald Trump hétvégi kijelentését is, miszerint ismételt hivatalba lépése esetén az Egyesült Államok nem védené meg a pénzügyi kötelezettségeiket nem teljesítő NATO-tagállamokat egy esetleges orosz támadástól, sőt bátorítaná is Moszkvát, hogy tegyen velük, amit akar.

Ehhez kapcsolódóan: A Fehér Ház mellett Európa vezetői is elítélik Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról.

A főtitkár úgy vélekedett, hogy ez a nyilatkozat kétségbe vonja a kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikkely hitelességét a washingtoni szerződésben.

„A NATO egész koncepciója arra alapul, hogy valamely szövetséges elleni támadásra az egész szövetség reagál” – mutatott rá.

„Minden olyan utalás, amely szerint nem állunk ki egymásért, nem fogjuk megvédeni egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát. Ezért fontos, hogy tettekben és szavakban világosan kommunikáljuk, hogy kiállunk a NATO azon elkötelezettsége mellett, hogy minden szövetségesünket megvédjük” – húzta alá.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Joe Biden amerikai elnök veszélyesnek és Amerika-ellenesnek nevezte republikánus párti riválisa megjegyzéseit.

Olaf Scholz német kancellár is érintette a kérdést, és azt írta a korábban Twitterként ismert X-en, hogy „felelőtlen és veszélyes a NATO védelmi garanciájának bármifajta relativizálása, ami egyedül Oroszországnak áll érdekében”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG