Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európa vezetői és a Fehér Ház is elítéli Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról


Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök kampánygyűlése a Coastal Carolina Egyetemen a dél-karolinai republikánus elnökválasztási előválasztás előtt. Conway, 2024. február 10.
Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök kampánygyűlése a Coastal Carolina Egyetemen a dél-karolinai republikánus elnökválasztási előválasztás előtt. Conway, 2024. február 10.

A Fehér Ház és a NATO, valamint európai vezetők egyaránt elítélték Donald Trump kijelentését, miszerint újraválasztása esetén előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem védi meg a NATO tagjait egy esetleges orosz inváziótól, ha nem költenek eleget a saját védelmükre.

Szerintük a volt elnök ezzel valójában arra bátorítaná az oroszokat, hogy tegyenek „bármit, amit csak akarnak”.

„Riasztó és veszélyes Donald Trump beismerése, hogy zöld utat kíván adni Vlagyimir Putyinnak a további háborúkhoz és erőszakhoz, brutális támadásához a szabad Ukrajna ellen, és agressziója kiterjesztéséhez Lengyelország és a balti államok népére” – közölte Joe Biden amerikai elnök február 11-i nyilatkozatában.

Órákkal korábban Andrew Bates fehér házi szóvivő azt mondta: „Döbbenetes és hibbant dolog egy gyilkos rezsimet támadásra ösztönözni a legszorosabb szövetségeseink ellen – veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és hazai gazdaságunkat is.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár február 11-i írásbeli nyilatkozatában kifejtette: „Minden olyan felvetés, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa biztonságunk egészét, beleértve az Egyesült Államokét, és fokozott veszélynek teszi ki az amerikai és az európai katonákat.”

„Egységes és erőteljes választ kell adni a NATO elleni minden támadásra” – tette hozzá Stoltenberg.

Trump megjegyzései a republikánusok elnökjelöltségért folytatott kampánya során hangoztak el, amelyet azért kezdett, hogy ő lehessen Joe Biden kihívója a novemberi elnökválasztáson.

Elnöksége idején Trump – akit Biden a 2020-as választáson győzött le – gyakran adott hangot kétségeinek a NATO szükségességét illetően, és többször is azzal fenyegetőzött, hogy kilép a szövetségből, ha a tagok nem fizetnek annyit, amennyi szerinte méltányos volna a védelmük érdekében.

A NATO-szövetségesek 2014-ben megállapodtak abban, hogy 2024-re GDP-jük két százalékát védelmi célokra fordítják, ám ezt eddig a szövetség európai tagjai közül csak néhányan teljesítették. A többiek azt ígérték, hogy a közeljövőben követik őket.

Az 5. cikkelyt tekintik a NATO lényegének. Ez kimondja, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet – vagyis egy ilyen támadás kollektív önvédelmi akciót indít el.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Február 10-i dél-karolinai kampánygyűlésén Trump azt mondta, hogy még az elnöksége idején a NATO vezetőivel tartott megbeszélésén egy általa meg nem nevezett ország elnöke megkérdezte tőle: „Uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad minket – megvédenek bennünket?”

„Azt mondtam: Nem fizetsz? Nem teljesíted a kötelességedet? Mire ő azt mondta: Igen, tegyük fel, hogy ez történik. Nem, nem védelek meg. Sőt arra biztatnám őket, hogy tegyenek, amit akarnak. Fizetnetek kell.”

Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter február 11-én azt írta az X közösségimédia-platformon, hogy „a NATO mottója, az »Egy mindenkiért, mindenki egyért« konkrét kötelezettségvállalás. A szövetséges országok hitelének aláásása az egész Észak-atlanti Szerződés Szervezetének meggyengítését jelenti.”

„Semmilyen választási kampány nem lehet ürügy arra, hogy a szövetségek biztonságával játsszunk” – tette hozzá.

A német külügyminisztérium a következő üzenetet tette közzé X-en: „»Egy mindenkiért és mindenki egyért.« Ez a NATO-hitvallás több mint 950 millió ember biztonságát szavatolja – Anchorage-tól Erzurumig.”

Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke meggondolatlannak nevezte Trump kijelentéseit, és azt mondta, hogy az ilyen jellegű támadások „a NATO biztonsága és az 5., szolidaritási cikkely ellen egyedül Putyin érdekét szolgálják”.

„Az ilyen megjegyzések nem teszik biztonságosabb vagy békésebb hellyé a világot.”

Marco Rubio floridai republikánus szenátor, aki Trump hangos támogatója, azzal védte az exelnök kijelentését, hogy Trump egyszerűen „elmesélt egy történetet” egy régi eseményről.

„Ő nem úgy beszél, mint egy régi vágású politikus” – mondta Rubio a CNN-nek.

Ugyanakkor Nikki Haley, Trump korábbi ENSZ-nagykövete, aki most a vetélytársa a republikánus elnökjelöltségért folyó kampányban, bírálta a kijelentéseket – szerinte a volt elnök Putyin pártjára állt.

„Engem ebben az zavar, hogy nem lehet egy olyan gengszter oldalára állni, aki megöli az ellenfeleit. Nem lehet olyanok oldalára állni, akik elözönlöttek és megszálltak egy országot, és emiatt félmillió ember meghalt vagy megsebesült” – mondta Haley a CBS-nek.

„Azt akarjuk, hogy a NATO-szövetségesek vegyék ki a részüket a terhekből. De ezt anélkül is elérhetjük, hogy ott ülünk, és azt mondjuk Oroszországnak, hogy csináljon, amit akar ezekkel az országokkal. Mi nem ezt akarjuk” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG