Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kancellár a regionális válságok leküzdésére hívta fel a balkáni országokat


A hat balkáni ország kormányfői a berlini találkozón. A háttérben a Térségi Együttműködési Tanács főtitkára, Majlinda Bregu, Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 2022. november 3.
A hat balkáni ország kormányfői a berlini találkozón. A háttérben a Térségi Együttműködési Tanács főtitkára, Majlinda Bregu, Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 2022. november 3.

Olaf Scholz német kancellár a regionális konfliktusok leküzdésére szólította fel a balkáni vezetőket, ha előre szeretnének lépni az Európai Uniós tagság felé vezető úton Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette.

A hat balkáni vezető november 3-i berlini találkozóján Scholz kijelentette, hogy Szerbia, Koszovó, Bosznia, Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia EU-tagsága mind az unió, mind pedig a pályázók érdeke.

„Oroszország brutális agresszív háborúja Ukrajna ellen arra késztet bennünket, hogy összefogjunk Európa szabadságának és biztonságának megőrzése érdekében... Legfőbb ideje leküzdeni azokat a regionális konfliktusokat, amelyek túlságosan régóta húzódnak – azokat a konfliktusokat, amelyek megosztanak benneteket, és hátráltatják országaitokat az európai úton” – mondta.

"Ezért kell megoldani a regionális konfliktusokat. Így például Szerbia és Koszovó rendezési folyamatának előre kell haladnia" - mondta Scholz a Belgrád és Pristina között a héten fellángolt feszültségekre utalva, melyek oka az a terv, hogy nem fogadják el a Szerbiában kiadott régi rendszámtáblákat és dokumentumokat Koszovó szerbek lakta részén.

Az oroszbarát Milorad Dodik boszniai szerb politikus választási győzelméről írtunk ebben a cikkben: Újraszámolták a szavazatokat, a boszniai szerb vezetőt, Dodikot hozták ki győztesnek

Koszovó és Szerbia véres háborút vívott az 1990-es évek végén, Koszovó végül 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.

Belgrád – Oroszországgal, Kínával és öt EU-tagállammal együtt – nem ismeri el korábbi tartománya függetlenségét, és Pristinát a kisebbségi szerbek jogainak elnyomásával vádolja. Ők Koszovó 1,8 milliós, 90 százalékában albán lakosságának 5 százalékát teszik ki.

Ebben a cikkben a Magyar Rádió egykori haditudósítója beszélt a Szabad Európának a boszniai háborúról: „Kiszámíthatatlanul aratott a halál” - exkluzív interjú a volt haditudósítóval

A hat balkáni ország vezetői három, a szabad mozgással, az egyetemi diplomák elismerésével és a szakképesítésekkel kapcsolatos megállapodást írnak alá.

Scholz azt mondta, az EU arra is ösztönzi őket, hogy foglalkozzanak az illegális migráció, a korrupció és a szervezett bűnözés „kihívásaival”.

Különösen Szerbiát sürgették, hogy szigorítson beutazási politikáján, mivel az elmúlt hónapokban egyre több migráns próbál eljutni a gazdagabb nyugat-európai országokba a Balkánon keresztül.

XS
SM
MD
LG