Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kancellár a súlyos bűncselekményeket elkövető bevándorlók kitoloncolását ígérte


A német kancellár a Bundestag ülésén 2024. június 6-án
A német kancellár a Bundestag ülésén 2024. június 6-án

Olaf Scholz a szövetségi parlament alsóházában közölte, hogy megkezdik a veszélyes afgán és szíriai menedékkérők hazaküldését.

Egy 25 éves afgán férfi előző héten egy mannheimi iszlámellenes rendezvényen megkéselt hat embert, köztük egy rendőrt, aki később belehalt a sérüléseibe. A támadásról videófelvétel készült, amely hamar elárasztotta az internetet, sokkolva az egész országot. A tettes még 2014-ben érkezett Németországba menedékkérőként.

A német kancellár ezt az esetet is érintette csütörtöki beszédében, amelyet mindössze néhány nappal az európai parlamenti választások előtt tartott.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban megtelnek a migránsszállók, változóban a társadalom hangulata

„Haraggal tölt el, amikor valaki, aki itt keresett menedéket, a legsúlyosabb bűncselekményt követi el. Az ilyen bűnözőket ki kell toloncolni, akkor is, ha Szíriából vagy Afganisztánból érkeztek” – jelentette ki.

„A kemény bűnözőknek és a terrorfenyegetettségnek nincs itt helye. Ilyen esetekben Németország biztonsági érdekei felülírják az elkövető érdekeit” – szögezte le.

A „radikális iszlamizmus embergyűlölő ideológiájának kifejeződéseként” hivatkozott a mannheimi támadásra.

„Egyetlen kifejezés van erre: terror. Hirdessünk háborút a terror ellen!” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Orbánnak nem igaza van, hanem igaza lesz? Nagy Boldizsár nemzetközi jogász a határkerítésekről

A német hatóságok jelenleg nem toloncolnak ki senkit Afganisztánba vagy Szíriába. Németország nem áll diplomáciai kapcsolatban a tálibokkal, illetve túl törékenynek tartja a biztonsági helyzetet Szíriában.

Scholz azonban közölte, hogy kormánya dolgozik annak megoldásán, hogy miként küldhetnének vissza elítélt afgánokat és szíriaiakat a hazájukba, és ígéretet tett a kiutasítási előírások általánosabb szigorítására is a bűnelkövetők és a terrorizmust támogatók esetében.

A migráció az egyik központi témája az európai választási kampánynak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG