Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Nemzetbiztonsági Bizottság előtt a kínai adatgyűjtés ügye


Meg kell győződni arról, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a tömeges adatgyűjtés.

Ahogy arról a Szabad Európa beszámolt, szeptemberben egy soha nem látott méretű adatbázis került elő, ami bizonyítja, hogy Kína az egész világra, így Magyarországra is kiterjedő információgyűjtést és megfigyelést folytat. A 2,4 millió ember adatait tartalmazó adatbázisban legkevesebb 710 magyar szerepelt, de valószínűbb, hogy több ezer magyar lehet az adatbázisban.

Egyházi vezetők, pénzügyi szakemberek és programozók is vannak a Kína által megfigyelt magyarok között. Politikusok, diplomaták és bírók is szerepelnek a listán, sőt rokonaik is: így Orbán Viktor, Rogán Antal és Kósa Lajos gyermekeinek nevével is találkoztunk.

Mivel most került elő először konkrét bizonyíték arra, hogy egy külföldi ország magyarokról gyűjt adatokat tömegesen, szerettük volna megtudni, foglalkoznak-e az üggyel a nemzetbizottsági szervek.

„Amint olvastam a cikküket, hogy az adatbázisban magyarok is szerepelnek, azonnal írtam az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő Pintér Sándornak és az Információs Hivatalélt felelős Szijjártó Péternek," mondta Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke a Szabad Európának.

„A kérdéseimre nem kaptam választ írásban, de a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén képviseltette magát mindkét szerv. Miután egyeztettem a bizottság tajgaival, tájékoztatást kértem mind az Alkotmányvédelmi, mind az Információs Hivataltól”.

Stummer János azt is hozzátette, hogy még nagyon kevés az információ az üggyel kapcsolatban, ezért a lehető legnagyobb óvatosággal kell eljárni. „Arról szeretnénk megbizonyosodni, hogy az adatgyűjtéssel kapcsolatban biztosan nem merül fel nemzetbiztonsági kockázat.”

Az adatgyűjtést amúgy a kínai Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű cég végezte. A Zhenhua ugyan magáncég, de elemzők szerint egyértelmű, hogy kapcsolatban áll a kínai Állambiztonsági Minisztériummal és a hadsereggel is. Ráadásul a cég nem csak adatgyűjtéssel foglalkozik.

A Szabad Európa birtokába került – mára törölt – cikkeik olyan témákat ölelnek fel, mint a közösségi médián keresztüli hadviselés, a nyomkövetés, vagy éppen a génfegyverek. Minderről részletesen itt olvashat.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG