Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NOB nem ismeri el Lukasenka fiát a Belarusz Olimpiai Bizottság elnökének


Viktar Lukasenka a minszki orosz nagykövetségen, 2018. március 28-án.
Viktar Lukasenka a minszki orosz nagykövetségen, 2018. március 28-án.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszautasította Aljakszandr Lukasenka idősebbik fiának, Viktarnak az elismerését a belarusz nemzeti olimpiai bizottság új elnökeként. A NOB arról is beszámolt, hogy nem fogadja el a belarusz jégkorong-szövetség új elnökének, Dzmitry Baskaunak tagságát sem a belarusz olimpiai bizottságban. A két férfit továbbra is kizárják minden NOB-eseményről, beleértve az olimpiai játékokat is.

A belarusz olimpiai bizottságot Aljakszandr Lukasenka vezette 1997 óta, egészen a múlt hónapig. Fiát, Viktart február végén nevezték ki a bizottság új elnökének, akkor hagyta ott az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának posztját.

A kulcs a tüntetők elleni erőszak

Viktar Lukasenka és Baskau azok között a belarusz tisztségviselők között volt, akiket az Európai Unió tavaly szankciókkal sújtott a békés tüntetők ellen elkövetett erőszak és rendőri brutalitás miatt. A demonstrálók az augusztusi elnökválasztás hivatalos végeredménye ellen tiltakoztak, amely Aljakszandr Lukasenkát 1994 óta már hatodszor hirdette ki győztesnek.

Baskaut, akit Lukasenka közeli szövetségesének tartanak, összefüggésbe hozták egy Lukasenka-ellenes tüntető, Raman Bandarenka novemberi meggyilkolásával.

A NOB nyilatkozata arra is kitér, hogy úgy döntött: "felfüggeszti a pénzkifizetéseket a belarusz olimpiai bizottságnak", néhány kivétellel. "Arra kérjük az illetékes nemzetközi szövetségeket, biztosítsák az arra jogosult belarusz sportolók részvételét a következő olimpiai játékok selejtezőiben, politikai megkülönböztetés nélkül" és "függesszenek fel minden olyan megbeszélést a belarusz olimpiai bizottsággal, amely jövőbeli olimpiai események esetleges megrendezéséről szólnának Belaruszban."

A NOB azt is sürgeti, hogy a nemzeti olimpiai bizottság és tagszövetségei "biztosítsák arról, hogy nem alkalmaznak politikai diszkriminációt a belarusz sportolók részvételénél a selejtezőkön és a nemzeti olimpiai csapat végső összeállításánál."

Sportolók őrizetben

Több kiemelkedő belarusz sportolót is 10-15 napi elzárásra ítéltek, amiért nyíltan támogatták a most is folyó, Lukasenka lemondását követelő tiltakozásokat. Januárban csaknem 350 belarusz sportoló és a sportközösség más tagja írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az elnökválasztás eredményének megsemmisítését és a voksolást követő tömegtüntetéseken részt vett összes "politikai fogoly" elengedését követelik.

Belaruszban tiltakozók ezreit, köztük a tüntetésekről tudósító újságírók tucatjait vették őrizetbe a hatóságok. Többet közülük börtönbüntetésre ítéltek, és több százat ütöttek-vertek az őrizetben vagy az utcákon.

Több tüntető is életét vesztette az erőszak következtében. Jogvédő szervezetek szerint hitelt érdemlő bizonyíték van arra, hogy a biztonsági erők tagjai meg is kínoztak őrizetbe vett tüntetőket.

"Nem vagyok többé sportoló" - kettétört karrierek Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

XS
SM
MD
LG