Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pápa elutasította a német bíboros lemondását


Ferenc pápa bíborosokkal a Vatikánban. A katolikus egyházfő jobbján Reinhard Marx áll, 2013. október 1-én.
Ferenc pápa bíborosokkal a Vatikánban. A katolikus egyházfő jobbján Reinhard Marx áll, 2013. október 1-én.

Ferenc pápa csütörtökön elutasította Reinhard Marx német bíboros lemondását. München érseke az egyház szexuális bántalmazási válsága miatt akart távozni. Ferenc pápa egyetért azzal, hogy világméretű a „katasztrófa”, de szerinte a főpapnak maradnia kell.

Marx, a római katolicizmus egyik legbefolyásosabb liberális alakja a hónap elején ajánlotta fel lemondását, mondván, hogy osztoznia kell az intézményi felelősségben a klérus tagjai által az elmúlt évtizedekben elkövetett szexuális visszaélésekért.

A Marxnak írt és a Vatikán által csütörtökön ismertetett levélben Ferenc pápa kijelentette: megérti Marx motivációját, de a lemondást nem fogadja el.

„Ez az én válaszom, kedves testvér. Folytassa, ahogy javasolja, de München érsekeként” – írta Ferenc Marxnak a pápa anyanyelvén, spanyolul megfogalmazott levélben.

Személyesen nem érintett

A német katolikus püspöki konferencia egykori vezetőjét, Marxot nem gyanúsítják azzal, hogy visszaélésekben vagy azok elfedésében vett volna részt.

Az egyház nyomozást folytat viszont egy másik német érsekségben, a kölniben folytatott szexuális visszaélési vádak ügyében, miután egy márciusban közzétett jelentés több száz áldozatot talált ott.

Vége a struccpolitikának

„Egyetértek veled abban, hogy ez katasztrófa: a szexuális visszaélések szomorú története éppúgy, mint az egyház hozzáállása a legutóbbi időkig – írta Ferenc pápa. – A képmutatás tudatosodása bennünk, ahogyan megéljük a hitünket, valódi kegyelem és az első lépés, amelyet meg kell tennünk. Felelősséget kell vállalnunk ezért a történetért, egyénként és közösségként is. Nem maradhatunk közömbösek ezzel a bűnténnyel szemben” – írta a levélben.

Kinyilvánítva, hogy „az egész egyház válságban van” a visszaélések miatt, Ferenc azt mondta, hogy nem lehet tovább folytatni a struccpolitikát. „A válság elfogadása magánemberként és közösségként az egyetlen, célhoz vezető út” – írta.

A zsinati ösvény és az egyház válsága Németországban

A haladók egyik vezetőjeként Marx a „zsinati ösvény” híve, azé a mozgalomé, amelynek célja, hogy a világi katolikusoknak nagyobb befolyást biztosítsanak az egyház működtetésében és olyan kérdésekben, mint a püspökök kinevezése, a szexuális erkölcs, a papi cölibátus és a nők pappá szentelése.

A konzervatívok támadják ezt a koncepciót, mondván, hogy szakadáshoz vezethet.

Az elmúlt néhány évben egyre többen hagyták el az egyházat Németországban, Kölnben a liberális hívek sorban álltak. Nemcsak a szexuális erőszak ellen tiltakoztak így, hanem az azonos neműek viszonyához fűződő konzervatív hozzáállás miatt is.

A német egyház befolyása a világon túlméretezett, részben vagyona miatt: a hívek által fizetett és a kormány által beszedett adók teszik a világ leggazdagabb egyházává.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG