Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pedagógusok tíz százaléka nem töltötte fel a portfólióját, ami az állásukba kerülhet


A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola pedagóguskarának életkori eloszlása tankönyvekkel ábrázolva (illusztráció)
A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola pedagóguskarának életkori eloszlása tankönyvekkel ábrázolva (illusztráció)

2013-ban, a pedagógus-előmeneteli rendszer bevezetésekor, még Hoffmann Rózsa oktatási államtitkársága alatt rendelte el az oktatási kormányzat, hogy minden pedagógusnak fel kell töltenie a portfólióját az Oktatási Hivatal (OH) informatikai rendszerébe. E hivatalos tájékoztató szerint a portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján „végigkísérhető a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, fejlődése, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján”. A portfólió feltöltésének határideje ez év november 25-én lejár.

A 24.hu hírportál kérdésére az Oktatási Hivatal közölte, hogy a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógusok közül tizenkétezren nem vettek még részt a kötelező Pedagógus II. minősítési eljárásban, amelynek első eleme a tanárok részéről a portfólió megírása és feltöltése.

Aki ezt eddig nem tette meg – és legkevesebb tizenkétezer emberről van szó –, annak november 25-ig fel kell töltenie az Oktatási Hivatal (OH) informatikai rendszerébe a minősítéshez szükséges információkat. Sokan azonban elutasítják a kötelező portfólióírást, még akkor is, ha ezzel az állásukat kockáztatják.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás emlékeztetett: eredetileg kilenc évet adtak a tanároknak, hogy átessenek a minősítési eljáráson, de már hosszabbítottak egy évet. A magasabb minősítési fokozat eredetileg magasabb fizetéssel járt volna, az alapilletmények befagyasztása miatt azonban mostanra nem vagy csak alig emelkedne a követelményt teljesítők fizetése.

Az elmúlt évtizedek oktatáspolitikájának alakítóit kérdeztük: Évtizedes lehetőséget nem használt ki a magyar kormány

Sokan zokon vehették, hogy a rendszer indulásakor – érdemeiktől függetlenül – a Pedagógus I. fokozatba sorolták őket, miközben az átsorolás egyik feltételét, a pályán töltött hatévnyi időt ekkor már teljesítették. Mások arra számítanak, hogy végül eltörlik a minősítési eljárást, és teljesen új teljesítményértékelési rendszert vezetnek be.

A jelenlegi szabályok szerint ha valaki novemberig nem adja le a portfólióját, nem tud részt venni a minősítő eljáráson. Ismételni egyszer lehet, de az már hetvenezer forint eljárási díjba kerül. Ha az is sikertelen, megszűnik a pedagógus munkaviszonya.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG