Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Jogszerűen megoldható az érettségi bojkottja


Az érettségi bojkottot kezdeményező tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanárai 2023. február 15-én
Az érettségi bojkottot kezdeményező tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium tanárai 2023. február 15-én

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nemcsak az emelt szintű, hanem a középszintű érettségiztetést is megtagadhatják a tanárok, ezzel megakadályozhatják az érettségit, ami erős nyomásgyakorlási lehetőség a kezükben a kormánnyal szemben. A tatai Eötvös József Gimnáziumból indult kezdeményezéshez egy felmérés szerint már mintegy kétszáz tanár csatlakozott.

Megoldható jogszerűen az érettségi bojkottja a tanárok részéről, ez az álláspontja a PDSZ jogászának – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet ügyvivő. A pedagógusok részvétele a közép- és emelt szintű érettségiztetésben minden esetben megbízási alapon történik, egyedül a felügyelő tanárok esetében merült fel, hogy gyermekfelügyeletként elő lehet írni a kötött munkaidő terhére, ugyanakkor ők is megbízási díjat kapnak a munkájukért – tette hozzá.

Mint mondta, az összes többi, érettségivel kapcsolatos feladatkör megbízási alapon megy. Ilyen poszt a szaktanár, a kérdező tanár, az érettségi elnök és az írásbeliket javító tanár. Ezek a feladatkörök nem tartoznak a pedagógusok munkakörébe, ezért jogszerűen vissza lehet utasítani az ellátásukat, amivel meg lehet akadályozni az érettségi megtartását Nagy Erzsébet szerint.

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok által alapított Pedagógus Egység (PE) indított egy kérdőívet a tanárok körében, hogy mekkora a hajlandóság az érettségi bojkottjára. Úgy tudja, már mintegy kétszáz tanár jelezte, hogy hajlandó részt venni ebben a tiltakozási formában.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb fővárosi gimnázium több pedagógusa csatlakozott az érettségi bojkottjához

A felmérésben csak az emelt szintű érettségi bojkottjáról van szó. A PDSZ ügyvivője szerint ez azért lehet így, mert a kezdeményezők talán azt hitték, hogy a középszintű érettségi munkaköri kötelesség, valamint azért is, mert a tanárok könnyebben vállalják, ha nem a saját tanulóik középszintű érettségijét bojkottálják, hanem ismeretlen diákokét. A PDSZ jogásza azonban azon az állásponton van, hogy a középszintű érettségit is jogszerűen lehet bojkottálni – mondta a szakszervezet ügyvivője.

„Ugyanakkor ez minden tanárnak egy nagyon nehéz morális kérdés, hiszen a céljuk a diákok felkészítése az érettségire és a sikeres vizsga, ezért ennek a bojkottja nem könnyű döntés. Viszont egy jelentős eszköz is a pedagógusok kezében, mert a kormány csak nem engedi, csak nem hagyja, hogy még az érettségi is veszélybe kerüljön, leteszi végre a fegyvert, és hajlandó tárgyalni az azonnali béremelésről és a további sztrájkkövetelésekről” – fogalmazott Nagy Erzsébet.

Az akció célja a nyomásgyakorlás. A PDSZ figyeli a tanárok hajlandóságát, és ha jelentős, akkor sztrájkot hirdet az érettségi napjaira, hogy még markánsabb legyen a tiltakozás – tette hozzá.

Szerinte az érettségi bojkottja akkor tudja elérni a célját, ha nagyon sok pedagógus jelzi a részvételét, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a gyerekekkel akarnak kiszúrni, nem az a cél, hogy ne érettségizzenek, hanem az, hogy a kormány meghátráljon – mondta a PDSZ ügyvivője.

Korábbi cikkünk a témában: Pedagógusok a tízszázalékos béremelésről: 25 százalékos infláció mellett ez halottnak a csók

Ez a sztrájkban való részvételnél is nagyobb elszántságot igényel, pont a morális oldala miatt, nehezen szánja rá magát egy pedagógus, hogy saját diákjainak jövőjét nehezítse. Viszont ha sokan beleállnak, az lépésre kényszeríti a kormányt, és nem kell megtenni ezt a drasztikus lépést – magyarázta a PDSZ ügyvivője.

Nem lehet tudni pontosan, hogy ehhez hány tanárra lenne szükség, de az biztos, hogy az eddig jelentkezett kétszáznál jóval több pedagógusnak kellene beleállnia – tette hozzá.

A kormányzatnak is van eszköz a kezében a bojkott kivédésére, a Covid-járvány csúcsán alkalmazták is az érettségi idején, amikor a fertőzésveszély miatt a PDSZ bojkottot hirdetett. Még általános iskolai tanárok körében is toboroztak pedagógusokat az üres helyekre – emlékeztetett Nagy Erzsébet.

Ugyanakkor érettségi elnök csak nyilvántartásba vett tanárból lehet, őket nem lehet lecserélni, ezért kulcsszereplők lehetnek egy bojkottban.

A szakszervezet az azonnali fizetésemelés mellett azt is várja a kormánytól, hogy vonja vissza a bevezetni tervezett új, jutalmazó-büntető teljesítményértékelési rendszert, amelyet elfogadhatatlannak tart. Amennyiben a kormány ezekre hajlandó, nyilván sokan elállnának a bojkottól, ezért nagyon sok múlik a kormány viselkedésén a következő két hónapban – mondta Nagy Erzsébet. Az érettségi május 4-én kezdődik.

Honnan indult a kezdeményezés?

A tatai Eötvös József Gimnázium pedagógusai néhány hete tették közzé nyílt levelüket. Ebben azt írták: az iskola 34 tanár vállalta, hogy nem jelentkezik emelt szintű érettségi elnöki feladatra és az emelt szintű érettségi lebonyolítására a 2023-as tavaszi vizsgaidőszakban.

Valljuk, hogy az oktatás egyre súlyosbodó problémáit csak tárgyalásos úton, szakmai és társadalmi konszenzusra alapozva lehet megoldani. Azonban mára az oktatást irányítók a sztrájkjogot kiüresítették, a törvényes munkabeszüntetést mindenféle törvénytelen eszközzel ellehetetlenítették. Úgy érezzük, nem maradt már eszköz a kezünkben. Ezért mi, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium 34 tanára a mai napon arról döntöttünk, hogy mindaddig, amíg nem kezdődik szakmai alapon érdemi egyeztetés a kilencpontos követelésekről, addig nem vállalunk emelt szintű érettségi elnöki feladatot, továbbá nem veszünk részt az emelt szintű érettségi vizsgák lebonyolításában, amely nem kötelező alapfeladata a pedagógusoknak. Természetesen a középszintű érettségivel kapcsolatos feladatainkat ellátjuk” – olvasható a levélben.

Hangsúlyozták, a bojkott nem a diákok ellen, hanem éppen értük történik. Céljuk az, hogy a következő generációknak legyen lehetőségük egy olyan oktatási rendszerben tanulni, mint Európa számos országában élő társaiknak. Mint írták, az akcióhoz várják mások csatlakozását is.

Korábbi cikkünk a témában: Tömeges távozásra bátorítja kollégáit a felmondott pedagógus

A kezdeményezéshez azóta a Pedagógus Egység felmérése szerint nagyjából kétszáz tanár csatlakozott az országból. Ahogy arról korábban beszámoltunk, legutóbb a fővárosi Veres Pálné Gimnázium 28 tanára, a tantestület 42 százaléka csatlakozott, korábban pedig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és több vidéki középiskola tanára jelezte részvételét az akcióban.

Újabb sztrájkot jelentettek be a szakszervezetek

A kormány érdemben semmilyen követelésre nem reagált, ezért a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 2023. március 16–17-re hirdeti meg a gördülő sztrájk keretén belül a következő sztrájknapokat, ezúttal a közoktatásban és a szakképzésben egyaránt – közölték az érdekképviseletek.

Azt kérik, hogy ezen a két napon a szülők ne küldjék be gyerekeiket azokba az intézményekbe, ahol munkabeszüntetést szerveznek. A támogatókat arra kérik, hogy a munkabeszüntetésekben részt vevő intézmények köré vonjanak élőláncot.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG