Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Pfizer másoknak is engedi koronavírus-tablettái gyártását


Ez a 2020-ban elektronmikroszkóppal készült kép a Covid–19-et okozó SARS-VoV-2 vírus részecskéit mutatja
Ez a 2020-ban elektronmikroszkóppal készült kép a Covid–19-et okozó SARS-VoV-2 vírus részecskéit mutatja

A Pfizer Inc. gyógyszergyártó olyan megállapodást írt alá egy ENSZ által támogatott csoporttal, amely lehetővé teszi más gyártók számára is, hogy elkészítsék kísérleti Covid–19-tablettájukat. A lépéssel a világ lakosságának több mint a fele hozzáférhet a kezeléshez.

Kedden kiadott közleményében a Pfizer közölte, hogy átadja a vírusellenes tabletták licenszét a genfi székhelyű gyógyszeripari szabadalmi bázisnak, ami lehetővé tenné, hogy a generikus gyógyszergyártók a világ lakosságának 53 százalékát adó 95 országban gyártsák a tablettát.

A megállapodás kizár néhány nagy országot, amelyek pusztító koronavírus-járványt szenvedtek el. Így például míg egy brazil gyógyszergyár engedélyt kaphat a tabletták exportálására más országokba, addig a gyógyszert általánosan nem lehet brazíliai felhasználásra gyártani.

Nagyon ígéretesnek tartják

Ennek ellenére egészségügyi tisztviselők úgy vélik: a tény, hogy az üzletet még azelőtt megkötötték, hogy a Pfizer tablettáját bárhol engedélyezték volna, segíthet a járvány gyorsabb felszámolásában.

„Meglehetősen fontos, hogy több mint négymilliárd embernek tudunk hozzáférést biztosítani egy hatékonynak tűnő gyógyszerhez, amelyet most fejlesztettek ki” – mondta Esteban Burrone, a Medicines Patent Pool szakpolitikai vezetője.

Becslése szerint más gyógyszergyártók hónapokon belül elkezdhetik gyártani a tablettát, de elismerte, hogy a megállapodás nem fog mindenkinek tetszeni.

Nem kér jogdíjat

„Megpróbálunk nagyon kényes egyensúlyt teremteni a cég érdekei, a generikus gyártók által megkövetelt fenntarthatóság és legfőképp az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok közegészségügyi szükségletei között” – mondta Burrone.

A megállapodás értelmében a Pfizer nem kap jogdíjat az alacsony jövedelmű országokban történő értékesítések után, és a megállapodás hatálya alá tartozó összes országban lemond a jogdíjakról mindaddig, amíg a Covid–19 közegészségügyi vészhelyzetet jelent.

Kilencven százalékkal csökkenti a kórházba kerülés kockázatát

A hónap elején a Pfizer közölte, hogy a tabletta csaknem kilencven százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzések esetén. Független szakértők a cég vizsgálatának leállítását javasolták az ígéretes eredmények alapján.

A Pfizer közölte, hogy felkéri az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságát és más szabályozóhatóságokat, hogy a lehető leghamarabb engedélyezzék a tablettát.

A járvány tavalyi kirobbanása óta a kutatók világszerte versenyeztek egy olyan, a Covid–19 kezelésére szolgáló tabletta kifejlesztésén, amely otthon is könnyen bevehető, hogy enyhítse a tüneteket, felgyorsítsa a gyógyulást és távol tartsa az embereket a kórháztól. Jelenleg a legtöbb Covid–19-kezelést intravénásan vagy injekcióban kell alkalmazni.

A tablettát igen, a vakcinát nem

Az Orvosok Határok Nélkül közölte: elcsüggeszti, hogy a Pfizer-megállapodás nem teszi elérhetővé a gyógyszert az egész világ számára, és megjegyezte, hogy a kedden bejelentett egyezség kizárja az olyan országokat is, mint Kína, Argentína és Thaiföld.

A Pfizer és a Merck döntése, hogy megosztja a Covid–19-gyógyszerszabadalmat, éles ellentétben áll azzal, hogy a Pfizer és más vakcinagyártók visszautasították vakcinareceptjeik kiadását a szélesebb körű gyártáshoz. Az Egészségügyi Világszervezet által Dél-Afrikában létrehozott központ, amelynek célja a hírvivő RNS-vakcina receptjeinek és technológiájának megosztása volna, egyetlen gyógyszergyártót sem tudott rávenni a csatlakozásra.

A Pfizer Covid–19-oltásainak kevesebb mint egy százaléka került szegényebb országokba.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG