Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már az EU a világ legnagyobb vakcinaexportőre


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az Európai Unió a koronavírus-védőoltások legnagyobb exportőre lett, 2020 decembere óta több mint egymilliárd itt előállított Covid–19-vakcinát exportáltak – közölte hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az EU még a vakcinák első, globális bevezetése idején engedélyezte az oltóanyagok exportját. Ebben az időben más nagy gyártók, például az Egyesült Államok saját készleteket halmoztak fel és korlátozták az exportot.

Új szállítmányok veszélyeztetett országoknak

Von der Leyen elmondása szerint eddig több mint százötven országba jutottak el a vakcinák. Az EU nagyjából ugyanannyit exportált, mint amennyit saját állampolgárainak kiosztott. Az EU exportjának nagy része a nagyobb gazdaságokba irányult, például Japánba, Törökországba és Nagy-Britanniába, amelyeknek szerződésük voltak az uniós székhellyel rendelkező vakcinagyártókkal.

A szegényebb országoknak történő eladások és adományok eddig a teljes exportnak csak kis részét tették ki, de az EU azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban legalább ötszázmillió oltást juttat el a legveszélyeztetettebb országoknak – mondta Von der Leyen.

Elvileg bárki blokkolhatja

A tisztviselők szerint az export felét egy, a hírvivő RNS-vakcinák gyártóival kötött új szerződés alapján szállítanák, a másik felét pedig olyan uniós államok ajánlják fel, ahol elegendő felesleg halmozódott fel oltóanyagból. Az EU már aláírt szállítási szerződéseket az mRNS-vakcinákat gyártó Pfizer–BioNTech céggel 2023-ig összesen legfeljebb 2,4 milliárd adagra, a Modernával pedig 460 millió adagra. Ezt megelőzően, január végén vakcinaexport-ellenőrzési mechanizmust hoztak létre a kontinensről kifelé irányuló oltóanyag-áramlás ellenőrzésére.

Bár a mechanizmus lehetővé teszi az EU számára, hogy a hazai ellátás elégtelensége esetén blokkolja a kivitelt, eddig ezt csak egyszer aktiválták: márciusban, az AstraZenecával folytatott vita csúcspontján az unió megakadályozta, hogy 250 000 AstraZeneca-vakcinát Ausztráliába szállítsanak. A mechanizmus lehetővé tette, hogy egyes tagországok kezdeményezzék tervezett szállítmányok leállítását. Tavasszal Olaszország élt ezzel a lehetőséggel, arra hivatkozva, hogy Ausztrália több uniós tagállamhoz képest egyáltalán nem számít veszélyeztetett országnak.

XS
SM
MD
LG