Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A porig rombolt Mariupolba látogatott az orosz védelmi miniszter


Szergej Sojgu az ukrajnai Mariupolban 2023. március 6-án
Szergej Sojgu az ukrajnai Mariupolban 2023. március 6-án

A Wagner katonai magánvállalat vezetője arra figyelmeztetett, hogy veszélybe kerülhetnek a kelet-ukrajnai Bahmut környéki orosz hadállások, amennyiben nem jutnak lőszerhez a zsoldosaik.

Ukrán elemzők arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg 155. dandárjának vezetői ellenszegültek a támadás folytatására vonatkozó parancsnak, miután súlyos veszteségeket szenvedtek el a Bahmuttól délre fekvő Vuhledarnál.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csapást mértek az ukrán Azov ezred egyik parancsnoki központjára a délkeleti Zaporizzsjai területen.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője aláhúzta, hogy összeomolhat a front a hosszú hónapok óta hevesen ostromlott Bahmut környékén, amennyiben nem kapják meg a Moszkva által februárban beígért lőszerszállítmányt.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-csoport vezetője elismerte, hogy övé a szentpétervári trollgyár is

„Jelen pillanatban próbáljuk megállapítani az okot, hogy egyszerű bürokráciáról vagy árulásról van szó” – írta Telegramon vasárnap az orosz elnök közeli szövetségesének számító üzletember.

A Vlagyimir Putyin séfjeként is emlegetett oligarcha rendszeresen bírálja a védelmi tárcát és a hadsereg vezetését. Előző hónapban a lőszerek visszatartása miatt például hazaárulással vádolta meg Szergej Sojgu védelmi minisztert, nemrég pedig arról beszélt, hogy a kormány bűnbaknak akarja őket használni abban az esetben, ha az ország elveszítené a háborút.

„Ha a Wagner visszavonul most Bahmutból, az egész front összeomlik” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: Feszültség és megosztottság az orosz hadvezetésen belül

A kijevi vezérkar helyzetjelentése szerint Oroszország továbbra is a donyecki Bahmut, Avdijivka, Liman és Sahtar, illetve a harkivi Kupjan térségére összpontosítja háborús erőfeszítéseit. Az elmúlt 24 órában a biztonsági erők több mint 95 előretörési kísérletet akadályoztak meg.

Az ellenség tovább folytatja offenzíváját Bahmut és a környező települések ellen – írták Facebookon.

Rámutattak, hogy az inváziós csapatok félrevezetés céljából különböző egységeket mozgatnak a délkeleti Herszoni terület és a 2014-ben annektált Krím félsziget között.

Az orosz katonák körében állítólag fokozódik az elégedetlenség az ellátás hiányosságai és a műveletek eredménytelensége miatt. Az alacsony harci morál már az invázió tavaly februári kezdete óta jellemző a megszálló erőkre. Ennek javítása lehetett a célja Szergej Sojgu kelet-ukrajnai látogatásának is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében elismerte, hogy a Donyec-medencében tomboló harcok fájdalmasak és kihívást jelentenek.

„Külön elismerésemet szeretném kifejezni bátorságukért, erejükért, valamint ellenálló képességükért a Donbászban harcoló katonáknak – mondta. – Ki fogunk tartani, kiűzzük a megszállókat” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG