Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Putyin-barát Milorad Dodiktól vehet át kitüntetést Orbán Viktor


Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Borjana Krištóval, a bosznia-hercegovinai Minisztertanács elnökével találkozójuk előtt Szarajevóban 2024. április 4-én
Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Borjana Krištóval, a bosznia-hercegovinai Minisztertanács elnökével találkozójuk előtt Szarajevóban 2024. április 4-én

Hivatalos látogatásra érkezett csütörtökön Bosznia-Hercegovinába Orbán Viktor. A miniszterelnök Szarajevóban találkozott Borjana Krištóval, Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnökével, majd pénteken Banja Lukában közeli szövetségesétől, a Putyin-barát szakadár Milorad Dodiktól vehet át kitüntetést.

Orbán Viktort a szarajevói repülőtéren Elmedin Konaković, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere fogadta.

Szarajevó után a miniszterelnök a boszniai szerbek központjába, Banja Lukába utazik, ahol találkozik szövetségesével, Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság oroszbarát elnökével, aki rendszeresen elszakadással fenyegetőzik Bosznia-Hercegovinától.

Milorad Dodikot és rokonait az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is szankciókkal sújtotta Bosznia-Hercegovina destabilizációjára tett kísérleteik miatt.

A magyar miniszterelnök nem vett részt január 9-én a Boszniai Szerb Köztársaság napjának ünnepén, amelyen Milorad Dodik bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök után Orbán Viktor kapja meg a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését.

Orbán Viktor az oroszbarát boszniai szerbek egyik legfontosabb szövetségese. A magyar miniszterelnök azon kevés uniós és NATO-tag politikusok egyike, aki találkozik a nyugati szankciókkal sújtott Milorad Dodikkal, és többször blokkolta, hogy az Európai Unió a szakadár szerb politikust sújtó szankciókat fogadjon el.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Boszniában: Ami itt történik, az ránk is hatással van

Február elején bejelentettek egy gazdasági fórumot, amelyet március elejére terveztek, de végül elmaradt. Úgy tűnik, hogy most megvalósul, ugyanis a pénteken Banja Lukába érkező magyar delegáció tagja Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezetője, valamint 23 cég képviselői, egyebek mellett az energetika, a mezőgazdaság, a pénzügy és az élelmiszeripar területéről – írja a Telex a boszniai szerb kormány korábbi közleménye alapján.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin után Orbán is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést a boszniai Szerb Köztársaságtól

A Boszniai Szerb Köztársaság számos vállalkozója is megerősítette részvételi szándékát a fórumon, így lehetőségük lesz tapasztalatcserére a magyar kollégákkal, és az együttműködés fejlesztésére – áll a közleményben.

Magyarország eddig mintegy 45 milliárd forintos segítséget ígért a boszniai szerbeknek, amelynek egy részét mezőgazdasági gépek és szerszámok vásárlására fordították a gazdálkodók.

Erről a segítségről 2021 decemberében állapodtak meg, amikor Milorad Dodik magánlátogatáson fogadta Orbán Viktort a Banja Luka melletti Laktašiban.

A Boszniai Szerb Köztársaság már kétszer kapott hitelt a magyar állami Eximbanktól – összesen mintegy 55 milliárd forint értékben – a költségvetési hiány finanszírozására és adósságaik egy részének refinanszírozására.

XS
SM
MD
LG