Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor Boszniában: ami itt történik, az ránk is hatással van


Milorad Dodik, a boszniai elnökség tagja, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Radovan Višković és Orbán Viktor miniszterelnök a Banja Luka melletti Laktašiban, 2021. november 6-án
Milorad Dodik, a boszniai elnökség tagja, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Radovan Višković és Orbán Viktor miniszterelnök a Banja Luka melletti Laktašiban, 2021. november 6-án

Azt, hogy Orbán Viktor a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosába utazik, csak két nappal korábban hozták nyilvánosságra. Szigorú biztonsági intézkedések között vitték a magyar küldöttséget a repülőtérről a Banja Luka mellett fekvő Laktašiba, egy étterembe, ahová a sajtót nem engedték be. A találkozó témáival kapcsolatban semmilyen hivatalos nyilatkozat nem hangzott el.

Orbán Viktor miniszterelnök november 6-án a Boszniai Szerb Köztársaságba, Banja Lukába utazott, ahol munkaebéden tárgyalt Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagjával, Milorad Dodikkal.

A látogatásra a magyar kormányfőt elkísérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Orbán Viktor három nappal azután viszonozta Milorad Dodik szeptemberi budapesti látogatását, hogy Christian Schmidttel, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjével találkozott Budapesten.

Christian Schmidt: az elszakadást készítik elő

Egy nappal budapesti tárgyalása előtt került nyilvánosságra a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjának első jelentése, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt és amelyben arra figyelmeztetett, hogy Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most. Christian Schmidt szerint valós az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik ismételget évek óta, hogy az ország szerbek lakta része elszakadna Bosznia-Hercegovinától, és független állammá válna.

A jelentés szerint a boszniai szerbek utóbbi hetekben tett kijelentései, hogy kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből, a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből, aggodalomra adnak okot, és voltaképpen az elszakadást készítik elő, hiszen aláássák az állam működését.

Christian Schmidt szerint, amennyiben a boszniai szerbek valóban meglépik mindezt, és a nemzetközi közösség szó nélkül hagyja, az egész térség békéje és stabilitása veszélybe kerül, semmissé válnak az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményben foglaltak, amelyek megalapozták Bosznia-Hercegovina létrejöttét.

Milorad Dodik, aki a Szerb Köztársaság legerősebb politikai pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége vezetője is, korábban többször elmondta, hogy nem ismeri el Christian Schmidtet az ENSZ megbízottjaként, szerinte semmiféle diplomáciai státusszal nem rendelkezik.

A magyar küldöttség gépe megérkezik Banja Luka repülőterére 2021. november 6-án
A magyar küldöttség gépe megérkezik Banja Luka repülőterére 2021. november 6-án

"Ami itt történik, az ránk is hatással van”

A találkozó után Orbán Viktor az MTI szerint a sajtónak arról beszélt, hogy Magyarországnak fontos a Balkán békéje, stabilitása és biztonsága, amelyben kulcsszerepet játszanak a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek. Mint mondta, a

"magyar történelem világossá teszi, hogy ami itt történik, az ránk is hatással van".

A miniszterelnök fontosnak nevezte a térség fejlődésének segítését, és bejelentette, hogy Magyarország kiterjeszti felelős szomszédsági és gazdasági programját a Boszniai Szerb Köztársaság területére is. Támogatni fogják a kis- és középvállalkozókat, és ezzel lehetőséget teremtenek a magyar vállalkozók számára is.

Szigorú biztonsági intézkedések, ebéd zárt ajtók mögött

Az Orbán Viktor vezette magyar küldöttség szombati tárgyalása, amelyet hivatalosan „baráti” látogatásnak neveztek, körülbelül két órán át tartott. Banja Luka repülőteréről a magyar delegációt a nem messze fekvő Laktaši egyik éttermébe vitték, ahol üzleti ebéden vettek részt. Ezen Milorad Dodik mellett Radovan Višković, a Bosznia-Hercegovinát alkotó két entitás egyike, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke is jelen volt. Az ebéd után a magyar küldöttség visszautazott Budapestre.

A találkozó szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, a repülőtértől az étteremig vezető utat lezárták a forgalom elől a delegáció érkezése és távozása idején. Orbán Viktor látogatását csak két nappal korábban jelentették be. A médiát nem engedték be az étterembe, és a találkozó témáival kapcsolatban semmilyen hivatalos nyilatkozat nem hangzott el.

A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke Radovan Višković, a boszniai háromoldalú elnökség tagja, Milorad Dodik (középen) és Orbán Viktor miniszterelnök a Banja Luka melletti Laktašiban, 2021. november 6-án
A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke Radovan Višković, a boszniai háromoldalú elnökség tagja, Milorad Dodik (középen) és Orbán Viktor miniszterelnök a Banja Luka melletti Laktašiban, 2021. november 6-án

Diplomáciai nagyüzem Boszniában

Orbán Viktor egy nappal Gabriel Escobar, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettesének Boszniába érkezése előtt találkozott Milorad Dodikkal.

Az utazása előtt a Szabad Európának adott interjújában Gabriel Escobar azt mondta, a daytoni egyezmények aláásására tett lépések, amelyek az 1990-es években véget vetettek a hároméves boszniai háborúnak, "nagyon károsak és nagyon destabilizálóak a régióra nézve".

"Nagyon szeretném, ha Bosznia lakossága tudná, hogy elkötelezettek vagyunk amellett, hogy nem lesz háború. Higgyék el, a régió összes országa, beleértve a Dayton-egyezmény többi aláíró országát, Horvátországot és Szerbiát is, elkötelezett hogy ne lássunk háborút a térségben” – mondta az amerikai diplomata.

A boszniai háború 1995-ben ért véget az Egyesült Államok által közvetített daytoni megállapodással, amely két entitást hozott létre Boszniában, a Boszniai Szerb Köztársaságot és a Bosznia-hercegovinai Föderációt. Az országot azóta is a megállapodásban meghatározott etnikai elvek szerint kormányozzák és igazgatják.

Milorad Dodik és Orbán Viktor már többször találkozott

Milorad Dodik szeptember 23-án és 24-én tárgyalt Budapesten, amikor részt vett a negyedik budapesti demográfiai csúcson. Itt a közép-európai országok vezetői közös nyilatkozatot írtak alá, amely szerint a bevándorlás nem lehet az Európai Unió válasza az Európa-szerte csökkenő születésszámra.

Milorad Dodik 2019. június 18-án is tárgyalt Magyarországon. Akkor Orbán Viktor egyebek között arról beszélt, hogy Magyarország tiszteli Bosznia-Hercegovinát, de szeretne hivatalos kommunikációt és erősebb kapcsolatokat a Boszniai Szerb Köztársasággal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb július 5-én járt Boszniában, Szarajevóban, amikor Magyarország kétszázezer adag Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagot adományozott a balkáni országnak.

XS
SM
MD
LG