Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A román határ közvetlen közelében támadtak drónokkal az oroszok, újból lőtték Kijevet is


A közösségi médiában közzétett videó azt a pillanatot örökítette meg, amikor az orosz erők légicsapást mértek az ukrán Reni kikötőre, amely mindössze kétszáz méterre van a Duna túloldalán fekvő Romániától. 2023. július 25.
A közösségi médiában közzétett videó azt a pillanatot örökítette meg, amikor az orosz erők légicsapást mértek az ukrán Reni kikötőre, amely mindössze kétszáz méterre van a Duna túloldalán fekvő Romániától. 2023. július 25.

Oroszország újabb támadásokat indított drónokkal Kijev ellen – közölték regionális tisztviselők július 25-én. Közben az ukrán hatóságok azzal vádolják Oroszországot, hogy kazettás lőszereket vetett be egy civilek elleni támadásban, és két ember, köztük egy gyermek meghalt.

Ez már a hatodik ilyen támadás volt ebben a hónapban Kijev ellen, a város légvédelme az összes drónt lelőtte – közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője július 25-én.

„A légiriadó három órán át tartott. Az ellenség iráni Sahid drónokat használt. Ebben a hónapban ez a hatodik dróntámadás a főváros ellen. Minden, Kijev felé közeledő légi célpontot időben azonosítottak és megsemmisítettek” – mondta Popko, hozzátéve, hogy a támadás nem követelt áldozatokat és nem járt károkkal.

Kazettás lőszerek

Pavlo Kirilenko, a kelet-ukrajnai Donyecki terület kormányzója július 25-én reggel közölte, hogy nőtt a Konsztantyinovka ellen előző nap elkövetett támadás áldozatainak száma.

Két ember meghalt – egyikük egy tízéves fiú –, hét másik pedig, köztük négy 5 és 12 év közötti gyermek megsebesült, amikor támadás ért egy helyi víztározót, amelyben emberek fürödtek – mondta Kirilenko, hozzátéve, hogy kazettás lőszert használtak a civilek ellen. A jelentést független forrásból nem lehetett még ellenőrizni.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz dróntámadások negyedik napja; már kapott a kazettás lőszerből Ukrajna

A kazettás lőszereket, amelyek a levegőben szétnyílva rengeteg kisebb bombát bocsátanak ki magukból, széles körben tiltják, mert veszélyt jelentenek a civilekre. Júliusban az Egyesült Államok bejelentette, hogy szállított kazettás lőszert Ukrajnának.

Kijev azt ígérte, hogy körültekintően alkalmazza a lőszereket, és csak a saját területe visszafoglalására használja.

Drónok Moszkva ellen és a román határnál

Július 24-én jelentették, hogy két drón talált el több épületet Moszkvában, a média beszámolója szerint a védelmi minisztérium épületétől nem messze is találtak törmeléket.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte, hogy két drónt „leszedtek és megsemmisítettek”, és az ukrán hadsereget hibáztatta.

Ehhez kapcsolódóan: Pilóta nélküli repülőgépek csapódtak be Moszkvában

Július 24-én orosz dróntámadás érte a kikötői létesítményeket Reniben és Izmajilben, amelyek az ukrán gabonaexport legfontosabb csomópontjai a Dunán, mindössze néhány száz méterre a folyó túlpartján fekvő NATO- és EU-tag Romániától.

Klaus Iohannis román államfő Twitter-üzenetben ítélte el a támadást.

Az orosz hadsereg csapásokat intézett Odessza és más ukrán élelmiszerexport-létesítmények ellen az elmúlt napokban, miután Oroszország kilépett az ENSZ közvetítésével kötött megállapodásból, amely lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos szállítását a Fekete-tengeren. Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy az ügylet szempontjából létfontosságú gabonakészleteket és infrastruktúrát vette célba.

Ehhez kapcsolódóan: Ikonokat és embereket mentenek a romok alól az odesszai rakétacsapás után

Fronthelyzet

A hadszíntéren az ukrán erők 35 csatát vívtak az elmúlt 24 órában – jelentette a vezérkar július 25-én. Közlése szerint a kelet-ukrajnai Donyecki területen, Bahmut környékén az ukrán védők visszaverték az orosz ellentámadási kísérleteket.

Bahmut májusban került az oroszok kezére, hónapokig tartó véres harcok után, de az ukránoknak azóta a város északi és déli részén sikerült némileg előretörniük.

Az ukrán erők folytatják az ellentámadást délen, a Zaporizzsjai területen, Bergyanszk és Melitopol felé – közölte a hadsereg.

Közben Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes július 24-én arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt héten több mint 12 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Dél-Ukrajnában az orosz megszálló erők ellen indított ellentámadás során.

Maljar közölte, hogy az ukrán erők összesen több mint 192 négyzetkilométert foglaltak vissza a déli szektorban az ellentámadás június eleji kezdete óta. Hozzátette, hogy több területen folytatják az előrenyomulást Melitopol és Bergyanszk felé délen, a Zaporizzsjai területen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG