Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A román nacionalisták és az „óriásmedve” kilövése


Egy romániai barnamedve – az országban botrányt okozott a feltételezések szerint legnagyobb hím, Artúr kilövése
Egy romániai barnamedve – az országban botrányt okozott a feltételezések szerint legnagyobb hím, Artúr kilövése

Emanuel von und zu Liechtenstein herceg feladta a ziccert a román nacionalistáknak, amikor elejtette az ország valószínűleg legnagyobb barnamedvéjét. Az izmosodó román jobboldali populista mozgalom ugyanis kapva kapott a lehetőségen, hogy ismét a külföldieket okolhassa az országot sújtó társadalmi és gazdasági bajokért.

A románokat és a külföldi környezetvédelmi csoportokat is felháborította a múlt heti hír, amely szerint Emanuel herceg – II. Hans-Adam liechtensteini herceg Ausztriában élő unokaöccse – márciusban a Kárpátokban kilőtte a kutatók által „Artúrnak” elkeresztelt hatalmas hím barnamedvét.

George Simion, a nacionalista Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) nevű ultranacionalista párt vezetője, aki üstökösként robbant be a politikába, és aki felkavarta az állóvizet a tavalyi választások előtt, gyorsan kihasználta a lehetőséget.

Kommentárjában azonban nem a biodiverzitásra és az állatvédelemre koncentrált, hanem inkább a nacionalizmusra és a vallásra, sőt még a gengszer rapet is belekeverte az ügybe.

Elemzők szerint az incidens tovább erősítheti Romániában a Nyugat-ellenességet és a gyűlöletbeszédet.

George Simion (középen) a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője egy bukaresti sajtótájékoztatón, 2020. december 7-én
George Simion (középen) a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője egy bukaresti sajtótájékoztatón, 2020. december 7-én

Simion május 5-én újraposztolta egy konteókban utazó portál kommentárját, amely szerint a vadász-epizód „tökéletes példázat arra, ahogyan az elmúlt 30 évben a dolgok történtek az országunkban”.

Nous sommes Arthur

A Mi vagyunk Artúr, mi vagyunk Artúr című vitacikkben Mihai Somanescu szerkesztő azon kesergett, hogy „Artúr​, a medve, ugyanúgy a külföldiek zsákmánya lett, mint minden román iparág, bank és agy”.

Somanescu azt mondta, reméli, hogy a medve „meggyilkolása” – a Simion által megosztott, „Terrorista” című új zenei klippel együtt – arra ösztönzi a románokat, hogy levetkőzzék nemzeti „kisebbrendűségi komplexusukat”, és „felébredjenek halálos álmukból”.

Somanescu oldala, az activenews.ro a megfogalmazása szerint „őshonos” nézeteket mutatja be, és az „európai és román civilizáció keresztény, zsidó-keresztény értékeit” népszerűsíti.

A bírálók szerint viszont „álhíreket” gyárt, kisebbségeket heccel és lejárató kampányokat folytat ideológiai ellenfeleivel szemben.

Olaj a tűzre

A Simion vezette elitellenes AUR decemberben a szavazatok mintegy 9 százalékát szerezte meg „a család, nemzet, kereszténység és a szabadság” jelszavakra épülő globalizációellenes programjával.

A párt mindössze egy évvel korábban alakult, de országos ismertségre tett szert. Ez részben annak volt köszönhető, hogy Simion ügyesen hívta fel magára a média figyelmét, részben annak, hogy a 19 millió romániai és további több millió külföldön élő polgár kiábrándult a politikából.

Simion a hét elején a Facebookon osztotta meg a bukaresti gengszter rap csapat, a La Familia új klipjét.


A kliphez fűzött kommentár szerint „a dal nyilatkozat és nem szórakoztatás”. A trendi stílusnak hátat fordítva csak román szó hangzik el benne és látható a háttérben Nagy-Románia térképe is. A klip azt sugallja, hogy az iskolásokat agymosásnak vetik alá, hogy feladják a hagyományos nemzeti és vallási értékeket.

„Ez tipikus, követőket toborzó gyűlöletbeszéd” – mondta a Szabad Európa román szolgálatának Cristian Parvulescu politikai elemző, a romániai Nemzeti Politikai és Közigazgatási Egyetem politológiai karának dékánja.

„Az AUR által képviselt vallási fundamentalizmus és a nacionalizmus a külföldiekkel szembeni sztereotípiákat táplálja, és képes arra, hogy tovább erősödjön” – tette hozzá.

Parvulescu szerint miközben Románia gazdaságilag jól áll, különösen az EU-n kívüli szomszédaihoz képest, az AUR-hoz hasonló csoportok megpróbálják kihasználni „​azok elégedetlenségét, akik nem tudtak hasznot húzni ebből a nyitásból”.

„Megpróbálnak gyűlöletet kelteni mások ellen. Ez egy Nyugat-ellenes üzenet, tipikusan az orosz propagandára hasonlít.”

Parvulescu megjegyezte, hogy az AUR az alkotmányos válság sújtotta és júliusban előrehozott választásokra készülő Moldovában is próbálja népszerűsíteni az üzenetét. A párt bejelentette, hogy a szomszédos országban is indul a választásokon. A két ország a közös történelem és kultúra miatt komplex kapcsolatokat ápol, és egyesek az 1980-as évek óta sürgetik a egyesülésüket.

Vadvédelem és a vadászoknak kedvező kivételek

A barnamedvék az EU-s jog és az Európa Tanács jogilag kötelező érvényű Berni Vadvédelmi és Élőhelyvédelmi Egyezménye alapján védett státuszt élveznek.

Különböző jogi kivételek – úgynevezett derogációk – lehetővé teszik vadászatukat és csapdába ejtésüket – például, ha emberek életét vagy otthonokat veszélyeztetnek, és amikor az alternatív megoldások – például az állatok áttelepítése – nem jöhetnek szóba.

Környezetvédők szerint a hatalmas, 17 éves Artúr védett erdőterületeken élt Kovásznán, és a szakértők kétségbe vonták a kivételes engedély alapján történt kilövésére adott magyarázatokat. (Ezek között szerepelt, hogy a liechtensteini herceg „összekeverte” egy másik medvével.)

Az Agent Green nevű helyi civil szervezet azonnal feltette a kérdést
hogyan tudott a herceg összetéveszteni egy a faluba tévedő nőstény állatot az erdőben élő legnagyobb hím medvével?”

Az osztrák VGT állatvédő csoport vezetője hasonlóképpen azt állította, hogy a herceg „visszaélt egy derogációval”, hogy megölje a medvét. Vélekedések szerint Artúr kilövésének díja 7000 euró (8519 dollár) lehetett.

Medvevadászok és az elejtett vadak Romániában
Medvevadászok és az elejtett vadak Romániában

Florian Citu román miniszterelnök, volt közgazdász és befektetési bankár is megszólalt. Azt sugallta, hogy a medve kisebb volt, mint ahogy a kritikusok állították, és gúnyolódott azon, hogy a média és az ökológusok a becenevén emlegették.

A román ügyészség viszont május 6-án közölte: vizsgálatot indított a medve engedély nélküli elejtésének, és fegyverrel való visszaélés gyanújával.

Maga a herceg kezdetben hallgatott és a helyi média szerint csak annyit mondott, hogy „​nem akar belekeveredni ebbe a kényes ügybe”.

Május 7-én aztán Emanuel azt állította, hogy nem Artúrt, hanem egy veszélyes medvét ölt meg, és hogy ezt „fényképekkel is tudja dokumentálni”. Egyúttal támogatta, hogy vizsgálják ki az ügyet, és azt mondta: „​rendkívül sajnálja, hogy olyan benyomást keltett, amivel sok ember érzéseit megsértette”.

Lenne mit tenni a román vidék védelméért

Kevesen kérdőjelezik meg nyilvánosan azt a véleményt, hogy Artúr kilövése a román vadvilág elleni bűntett volt.

Az ügy újabb példája annak, hogy a hatóságok sokkal jobban odafigyelhetnének a sűrű erdők borította, a Kárpátoktól a Duna-deltáig és a Fekete-tengerig terjedő román vidék és természeti kincs védelmére.

Románia kiterjedt erdőiben potenciális vadásztrófeának számító medvék, farkasok és hiúzok élnek, számtalan más, kevésbé becsült állatfaj mellett.

A térségben továbbra is gondot okoz a biológiai sokféleség szűkülése.

Az állami és helyi tisztviselőket közben azzal vádolják, hogy szemet hunytak – vagy ami még rosszabb – , összejátszanak a részben állami tulajdonban lévő, mintegy 6 millió hektárnyi román erdőségeket fosztogató szervezett bűnözői csoportokkal és másokkal.

A visszaélésekre akkora jogi kiskapuk adnak lehetőséget, hogy teherautóval hajtsanak át rajtuk, és ezeket a lehetőségeket használják ki például osztrák cégek.

A Global Forest Watch erdővédő szervezet szerint az elmúlt két évtizedben Románia 376 ezer hektárnyi erdőt veszített el, ami megfelel teljes területe közel 5 százalékának.

A románok hat évvel ezelőtt, az új erdészeti törvény vitája során ezrével vonultak az utcákra és követelték a hatóságok fellépését az ősi kárpáti erdők és nemzeti parkok védelmére.

A nyomozószervek vizsgálatokat folytattak a faipari vállalatokkal való hatósági összejátszás ügyében, de ezek ritkán vezettek elítélő bírósági ítélethez.

Közben továbbra is gondot jelent a lég- és vízszennyezés, mivel a fosszilis tüzelőanyagokra épülő iparágak továbbra is átláthatatlan szabályozási rendszerben működhetnek.

Kiket céloz meg az új nacionalista párt?

„Az AUR a lakosságnak azt a szegmensét célozza meg, akik lemaradtak a posztkommunista átmenet és a nemzetközi válság során” – mondta Ovidiu Voicu, a Közéleti Innovációs Központ nevű szervezet ügyvezető igazgatója.

Voicu szerint, decemberi választási debütálása óta tovább nőtt az AUR népszerűsége.

„A medve sajnos már nem él”, de ami még fontosabb, az az, hogy az esetet „túlzásokba esve” a nacionalista és egyéb sértettség feltüzelésére használják – figyelmeztetett.

„Ez aggasztó... az ilyen ügyek politikai vagy anyagi előnyökre történő cinikus kihasználása csak ártatlan emberek szenvedéséhez vezet.”

A medvék kóborolni járnak hozzánk, a farkasok már megtelepedtek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:09 0:00
Cristian Andrei és Andy Heil írása
XS
SM
MD
LG