Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Széttörhetetlen Testvériség és a belarusz tüntetések


Kazah katonák
Kazah katonák

Kazahsztán védelmi minisztere szerint az októberre Belaruszba szervezett közös hadgyakorlat független a rezsim elleni tiltakozásoktól.

Kazahsztán védelmi minisztere szerint a Belaruszba szervezett közös hadgyakorlatnak nincs köze a Lukasenka-rezsim elleni tüntetéshez. A KBSZSZ-nek jelenleg hat tagja van: Oroszország, Kazahsztán, Örményország, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Belarusz. A kazah védelmi miniszter szóvivője azt mondta szerdán, hogy a KBSZSZ tagországainak Széttörhetetlen Testvériség névre keresztelt közös hadgyakorlatát már jóval a belarusz választások előtt elkezdték szervezni.

„A hadgyakorlatot minden évben megtartjuk 2012 óta a KBSZSZ közös reagálású alakulatainak bevonásával. Azt, hogy idén Belaruszban lesz a gyakorlat, a KBSZSZ védelmi minisztereinek tanácsa, valamint a szövetség biztonsági tanácsának titkári bizottsága hagyta jóvá még 2018. november 8-án. Ennek a gyakorlatnak nincs köze a belarusz belpolitikai eseményekhez” – nyilatkozta a miniszter szóvivője.

Az orosz védelmi miniszter tegnap jelentette be, hogy az idei közös KBSZSZ-hadgyakorlat október 12-18. között kerül megrendezésre. Az orosz védelmi minisztérium magas rangú munkatársai szeptember 16-án Belaruszba látogattak, miközben Dimitrij Peszkov orosz kormányszóvivő egy nyilatkozatban „legitim elnöknek” nevezte Lukasenkát. Putyin és Lukasenka nemrég találkoztak egymással, a találkozó végén az orosz elnök jóváhagyott egy 1,5 milliárd dolláros hitelt a nyugati szomszédjának.

Közben egy másik közös belarusz–orosz hadgyakorlat is zajlik az országban, ahol az augusztusi választások óta folyamatosak a tömeges tiltakozások az országot 1994 óta irányító Lukasenka ellen. A tiltakozók szerint az elnök csalással került ismét az ország élére. A Szláv Testvériség névre hallgató hadgyakorlat, amelyen az orosz és belarusz fegyveres erők tagjai közösen vesznek részt, várhatóan szeptember 25-én zárul majd.

XS
SM
MD
LG