Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szankciók az orosz védelmi szektorra is negatív hatással vannak


Kalasnyikov gépkarabélyok Mariupolban 2019. január 26-án
Kalasnyikov gépkarabélyok Mariupolban 2019. január 26-án

Életbe lépett csütörtökön az Oroszországgal szembeni európai uniós szénembargó, miközben a brit hírszerzés rámutatott, hogy a nyugati szankciók egyre inkább éreztetik hatásukat, egyebek mellett az orosz fegyverexport területén is.

Friss nyilvános jelentésében a londoni kormány arról számolt be, hogy mivel az orosz hadiiparnak nagy erőkkel kell dolgoznia az Ukrajnában megsemmisített páncélosok pótlásán, így nagy valószínűséggel nem lesz képes teljesíteni bizonyos külföldi megrendeléseit.

Mint írták, a háború és az amiatt elrendelt büntetőintézkedések nyomán az ország hadiipari kapacitása „jelentős nyomás alatt van”, illetve „számos fegyverrendszer hitelességét aláásta, hogy azokat az orosz haderő gyenge teljesítményével kötik össze”.

A helyzet csak tovább romlott szerdán, miután kiderült, hogy kilenc orosz katonai repülőgép semmisült meg az előző napi robbanásokban a Krím félszigeten található Szaki légi bázison, feltehetőleg egy ukrán támadás következtében.

Moszkva határozottan állítja, hogy a támaszpontot nem érte támadás, senki nem sebesült meg és a repülőgépekben sem esett kár. A legfrissebb műholdfelvételeken azonban világosan látszik, hogy legalább hét vadászgép felrobbant és több másik is megrongálódhatott.

Ben Wallace brit védelmi miniszter visszautasította az orosz vezetés magyarázatát. „Ha megnézzük a felvételeket az egy időben, de nem épp egymás mellett bekövetkezett két robbanásról, és bizonyos jelentéseket azokról a károkról, amelyekről még az orosz hatóságok is beszámoltak, akkor úgy gondolom, világos, hogy ez nem olyasmi, amit egy eldobott cigaretta okozhat” – mondta.

Ugyancsak csütörtökön életbe lépett az Európai Unió orosz szénembargója, amelyről még áprilisban született megállapodás. A közösség tájékoztatása szerint a korlátozás az orosz szénkivitel mintegy negyedét érinti, így évi nyolcmilliárd dollár esik ki a Kreml költségvetéséből, amennyiben nem találnak új vevőt a megmaradó mennyiségre.

Az immár lassan fél éve kezdődött invázió közepette Oroszország más kihívásokkal is szembenéz. Mivel komoly veszteségeket szenved a hadsereg Ukrajnában, de a népszerűségvesztéstől tartva Vlagyimir Putyin elnök eddig nem rendelt el általános mozgósítást, így fű alatt kell új katonákat toborozni, például börtönökben.

Sajtójelentések szerint eközben orosz katonák százai tagadták meg a szolgálatot és próbálják otthagyni a fegyveres erőket.

Ukrajnában továbbra is heves harcok dúlnak. Csütörtökre virradóra három ember vesztette életét tüzérségi támadásokban Nikopolban, kilenc másik megsebesült, továbbá körülbelül negyven lakóház megrongálódott.

Donyeck régióban előző nap tizenegy ember esett áldozatául a konfliktusnak, ebből hat az oroszok számára kulcsfontosságú célpontnak számító Bahmutban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG