Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Műholdfelvételek szerint hatalmas pusztítás történt a krími orosz légi bázison


A Planet Labs PBC műholdfelvétele a Szaki légi bázisról a robbanások után, 2022. augusztus 10-én
A Planet Labs PBC műholdfelvétele a Szaki légi bázisról a robbanások után, 2022. augusztus 10-én

Az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten lévő orosz légi bázison kedden több robbanás történt, ami jelentős károkat okozott – derül ki a bemutatott műholdképekből.

Az orosz haditengerészet Szaki légi bázisán legalább kilenc katonai repülőgép semmisült meg, köztük Szu–30SM vadászgépek és Szu–24M bombázó – derül ki a Szabad Európa (RFE/RL) elemzéséből a Planet Labs által közzétett felvételek alapján.

A bázison több olyan épület is megsemmisült, amelyekben lőszert tárolhattak.

Oroszország a februárban indított invázió kezdete óta rendszeresen használja ukrán területek ellen indított csapásokhoz a Krím nyugati felén lévő Szaki légi bázist.

A keddi robbanások pontos oka ismeretlen.

Név nélkül nyilatkozó ukrán tisztviselők amerikai lapoknak azt mondták, hogy a hadseregük felelős a robbanásokért, de részleteket nem közöltek.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy támadás érte volna a bázist, és a robbanásokat a tűzvédelmi előírások megszegésével indokolta.

A szerdai műholdfelvételeken azonban több nagy, hasonló méretű kráter látható, ami arra utal, hogy több légicsapás érte a bázist.

Katonai elemzők a pusztítást hatalmas kárnak nevezték Oroszország számára, ami pszichológiai győzelem Ukrajnának.

A kedden nyilvánosságra hozott videófelvételeken több robbanás látható a bázison, és sűrű szürke füst gomolyog.

A bázis közelében lévő épületek és autók megrongálódtak, ablakaik kitörtek. A Krím Oroszország által kinevezett vezetője kedden közölte, hogy a robbanásokban egy ember meghalt, 14 pedig megsebesült. Szergej Akszjonov azt mondta, hogy legalább nyolcvan épület megrongálódott.

Elemzők szerint a bázison maradt repülőgépek, amelyek nem robbantak fel, valószínűleg megsérültek.

A műholdfelvételek szerint kedden akár harminc katonai repülőgép is lehetett a bázison.

Robert Lee katonai elemző szerint Oroszországnak nincsenek hangárjai repülőgépek számára Szakiban.

A gépek közül több túlélte volna a robbanást, ha Oroszország megépítette volna a hangárokat a repülőgépeknek – írta Twitteren.

Ha Ukrajna állna a robbantások mögött, az Kijev első nagyobb támadása lenne az orosz erők ellen a Krímben 2014-es annektálása óta.

Ez azt is megmutatná, hogy Ukrajna rendelkezik a nagy hatótávú csapásmérés technikai képességével és azzal is, hogy meglepje Oroszországot – mondta Volodimir Dubovik, az odesszai Mecsnyikov Nemzeti Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora.

XS
SM
MD
LG