Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szaúdi újságíró gyilkosának névrokonát vették őrizetbe Párizsban


Tüntető egy Dzsamál Hasogdzsit ábrázoló plakáttal Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusa előtt 2018. október 25-én
Tüntető egy Dzsamál Hasogdzsit ábrázoló plakáttal Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusa előtt 2018. október 25-én

A Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagjának névrokonát vették őrizetbe a francia főváros repülőterén. Miután fény derült a tévedésre, a férfit szabadon bocsátották.

A 33 éves Hálid Alotaibit a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren tartóztatta fel a határrendészet kedden, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó gépre.

A férfi előzetes letartóztatásba került, azonban később, a tüzetesebb ellenőrzés során kiderült, hogy a Törökország által kiadott elfogatóparancs nem rá vonatkozik, így szerdán elengedték.

A vádhatóság közleménye szerint ugyanígy hívják a szaúdi királyi gárda egyik, nemzetközi körözés alatt álló volt tagját.

Szaúd-Arábia párizsi nagykövetsége már kedd este figyelmeztetett, hogy nem a keresett személyt fogták el.

Hasogdzsi-ügy

Dzsamál Hasogdzsit, a Washington Post című amerikai lap munkatársát 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint egy szaúdi "halálosztag" ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Az újságíró számos kérdésben bírálta a rijádi kormányt.

Az amerikai hírszerzés szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg tagadta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, a hivatalos álláspont szerint saját kezdeményezésükre. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre az üggyel kapcsolatban.

Az ügy hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, amelynek politikai utóhatásai máig érezhetők. Azóta a nyugati országok vezetői közül Emmanuel Macron francia elnök járt először a sivatagi királyságban hivatalos úton, mindössze néhány nappal ezelőtt. Emellett sokan a szaúd-arábiai fegyverszállítások leállítását követelik.

Külön érdekességként az is kiderült a Pegasus-botrány kapcsán, hogy Szaúd-Arábia az újságíró meggyilkolásáig használta a személyek titkos megfigyelését lehetővé tévő kiberfegyvert, akkor azonban az azt kifejlesztő izraeli NSO letiltotta. Igaz, ez csak néhány hónapig tartott, 2019-ben a cég az izraeli állam kérésére újra Rijád rendelkezésére bocsátotta a technológiát.

Készült az AFP és az MTI tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG