Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok állítólag tüntető nőkre nyitottak tüzet


Afgán nők és férfiak egy kabuli utcán néhány hónappal a tálib hatalomátvétel után, 2021. december 16-án
Afgán nők és férfiak egy kabuli utcán néhány hónappal a tálib hatalomátvétel után, 2021. december 16-án

A hírek szerint tálib fegyveresek tüzet nyitottak egy csoport nőre, akik Kabul utcáin tüntettek a kormány diszkriminatív politikája ellen két nappal azután, hogy hivatalosan bejelentették: új utazási korlátozásokat vezettek be a nők számára.

Az egyik tüntető, Tamna Sziddikvi azt mondta a Szabad Európának, hogy a tálib katonák erőszakot alkalmaztak a tömeg feloszlatására, beleértve a lövöldözést is, amelyben néhány nő megsebesült, miközben azt skandálták, hogy „Munkát, kenyeret és szabadságot!”

Az afganisztáni Asvaka hírügynökség azt jelentette, hogy az incidens az olasz sürgősségi humanitárius szervezet kórházának közelében történt. Áldozatokról vagy sebesültekről nem adott tájékoztatást.

A tálib tisztviselők eddig nem válaszoltak a Szabad Európa megkeresésére.

Utazás csak férfi kísérővel, hidzsábban

A tüntetéseket az Afganisztánban és nemzetközi szinten is egyre növekvő düh váltotta ki amiatt, hogy a tálibok lépéseket tettek a nők jogainak korlátozására.

December 26-án a tisztviselők bejelentették, hogy azokat a nőket, akik 72 kilométernél többet kívánnak utazni, csak akkor szabad szállítani, ha egy közeli férfi rokon kíséri őket.

Az erények előmozdításáért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium felhívásában arra is felszólítottak minden sofőrt, hogy tartózkodjon zene lejátszásától a járművében, és ne vegyen fel olyan női utast, aki nem visel hajat elfedő iszlám viseletet, hidzsábot.

Fogy a remény

Mióta augusztus közepén átvették a hatalmat Afganisztánban, a tálibok kizárólag férfiakból álló kormányt neveztek ki, amelyet veterán fegyveresek uralnak, akik megesküdtek, hogy visszatérnek a szigorú saríatörvényhez. Ez súlyos csapást jelent az afgánok és a nemzetközi közösség reményeire, hogy a tálibok második kormányzása kevésbé lesz korlátozó, mint az első volt két évtizeddel ezelőtt.

A keményvonalas iszlamista csoport bezárta a korábbi kormányzat nőügyi minisztériumát és jelentősen megnyirbálta a nők jogait. A nők túlnyomó többségét eltiltották a munkavégzéstől, sok lányt és nőt pedig megfosztottak az oktatáshoz való jogától.

Nemet mondtak a színésznőkre is

„A nők nem utazhatnak egyedül, nem járhatnak iskolába és főiskolára (…) az effajta, hátramenetbe kapcsolt gondolkodásmód veszélyes” – mondta Favaud Csaudri pakisztáni információs miniszter december 27-én, jóllehet a szomszédos Pakisztánból ritkán vetnek bármit is a tálibok szemére.

A múlt hónapban az erények előmozdításával és a bűnmegelőzéssel foglalkozó minisztérium elrendelte az afgán televíziócsatornáknak, hogy álljanak le a női színészeket bemutató drámák vetítésével, és bejelentette, hogy a női televíziós újságíróknak hidzsábot kell viselniük.

A nők jogait erősen megnyirbálták a tálibok korábbi uralma alatt, a kilencvenes években, amikor a mindent elfedő burka viselésére kényszerítették őket, csak férfi kísérővel hagyhatták el otthonukat, és eltiltották őket a munkától, az oktatástól és a sportolástól.

Készült a Radio Azadi afganisztáni tudósítóinak beszámolói alapján. A nevüket védelmükben visszatartjuk.
XS
SM
MD
LG