Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tálib fegyveresek több mint száz törvénytelen kivégzést hajtottak végre


Tálib katonák a Pandzsír-völgyben 2021. december 9-én
Tálib katonák a Pandzsír-völgyben 2021. december 9-én

Több mint száz törvénytelen kivégzést hajtottak végre augusztus közepe óta az Afganisztánt uralmuk alá hajtó iszlamista tálibok – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese.

Nada an-Nasif arról számolt be a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának keddi ülésén Genfben, hogy a radikálisok által a hatalomátvételt követően kihirdetett általános amnesztia ellenére folytatódtak a gyilkosságok.

„Augusztus és november között hitelt érdemlő bizonyítékokat kaptunk több mint száz, az afgán biztonsági erőkkel és az előző kormánnyal kapcsolatba hozható személy meggyilkolásáról” – jelentette ki, hozzátéve, hogy legalább hetvenkét ember megölése mögött szinte biztosan tálib fegyveresek álltak.

„A holttesteket számos esetben közszemlére tették. Ez tovább erősítette a félelmet a társadalom jelentős részében” – mondta.

A tálibok általános amnesztiát hirdettek a nemzetközileg elismert kormány megdöntését követően. Az új vezetés határozottan visszautasította a „súlyos emberi jogi visszaélésekkel” kapcsolatos, általuk alaptalannak nevezett vádakat.

Augusztus óta legkevesebb nyolc afgán aktivistát és két újságírót gyilkoltak meg a dél-ázsiai országban, miközben Nada an-Nasif emberek tucatjainak önkényes fogva tartásáról is jelentést adott.

„Emellett különös aggodalomra ad okot az afgán bírák, ügyészek, ügyvédek és körükben is elsősorban a nők biztonsága” – hangsúlyozta.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet előző hónapban az afgán biztonsági erők negyvenhét, magát a táliboknak feladó egykori tagjának meggyilkolásáról, illetve eltűnéséről számolt be.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG