Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok elfoglalták Afganisztán második legnagyobb városát, az al-Kaida visszatérése fenyeget


Kandahár a tálibok és a biztonsági erők közötti harcokat követően 2021. augusztus 12-én
Kandahár a tálibok és a biztonsági erők közötti harcokat követően 2021. augusztus 12-én

A tálibok péntekre elfoglalták Afganisztán második legnagyobb városát, Kandahár tartomány azonos nevű székhelyét, ez az iszlamista lázadók legjelentősebb harctéri sikere a hónapok óta tartó offenzívájuk során.

Helyi források szerint a felkelők ezzel párhuzamosan egyebek mellett a nyugati Herát város felett is átvették az ellenőrzést, és elfogtak egy befolyásos helyi hadurat, Iszmáil Hánt.

A tálibok az utóbbi 24 órában öt újabb tartomány székhelyét foglalták el, több helyen semmiféle ellenállásba nem ütköztek a biztonsági erők részéről. Kandahár repülőterét ugyanakkor még nem sikerült uralmuk alá hajtaniuk a radikálisoknak, itt volt az amerikai hadsereg második legnagyobb támaszpontja a dél-ázsiai országban.

Ben Wallace brit védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy Afganisztán ismét annak a határán áll, hogy bukott állammá váljon, ez pedig megnyithatja a teret az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat visszatérése előtt. Kiemelte: ha ez megtörténik, a nemzetközi erők is újra megjelenhetnek Afganisztánban.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a tálibok villámgyors előrenyomulására tekintettel mintegy háromezer katonát vezényelnek vissza az országba két napon belül, hogy segítsék az állampolgárok evakuálását. Nagy-Britannia ugyanebből a célból hatszáz embert küld a helyszínre.

A tálibok csütörtökön a Kabultól mindössze 150 kilométerre található Gazni városát is elfoglalták, ahogyan Bádgesz tartomány székhelyét is. Továbbra is a kormányerők kezén van a stratégiai fontosságú Kabul, Mazari-Sarif és Dzsálálábád is.

Az ENSZ rámutatott, hogy a főváros elfoglalása „katasztrofális következményekkel járna a civilek számára”, de kevés a remény az afgánközi tárgyalások sikerére.

Tálib offenzíva

A radikálisok villámgyors előrenyomulása meglepetésként érte a kabuli kormányt és nemzetközi partnereit. Emberek tízezrei kényszerültek otthonuk elhagyására, az ország pedig humanitárius válság szélére sodródott. Az ENSZ szerint ezernél is több civilt gyilkoltak meg az előző hónapban Afganisztánban.

Az erőszak május eleje óta jelentősen fokozódott a dél-ázsiai országban, ekkor kezdték meg a tervek szerint augusztus végéig tartó kivonulás utolsó szakaszát az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők. Az amerikai hadsereg középső parancsnokságának (Centcom) tájékoztatása szerint az országban állomásozó katonáik több mint 95 százaléka már távozott.

Az Afganisztán nagy részét 1996 és 2001 között uraló tálibok egyik fő célja a kormány megbuktatása és az iszlám törvénykezés (saría) bevezetése az országban.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG