Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A terroristák listájára került Navalnij is


Navalnij támogatói tüntetnek Kirovban, Közép-Oroszországban 2021. január 23-án
Navalnij támogatói tüntetnek Kirovban, Közép-Oroszországban 2021. január 23-án

Oroszország a Kreml bebörtönzött bírálóját, Alekszej Navalnijt és több szövetségesét is felvette a terroristák és szélsőségesek listájára. A kormány folytatja a támadást az ország civil társadalma ellen.

A Navalnijt és öt társát, Ljubov Szobolt, Vjacseszlav Gimadit, Georgij Alburovot, Lilja Csanyisevát és Ruszlan Saveddinovot érintő bejegyzések január 25-én jelentek meg a Roszfinmonitoring nyilvántartásában. Egy szintre helyezik őket a jobboldali nacionalista csoportokkal, valamint az olyan külföldi terrorszervezetekkel, mint a tálibok és az úgynevezett Iszlám Állam.

A lépés a legújabb fejezete annak a történetnek, amelyben Navalnij mára törvényen kívülivé tett politikai hálózatát, illetve tágabb értelemben a civil társadalmat kívánják kiszorítani a közéletből Oroszországban.

Alig két hete Navalnij két másik közeli munkatársa, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov is felkerült a listára. Ez a törvény szerint azt jelenti, hogy azonnal be kell fagyasztani a bankszámlájukat.

Az elmúlt egy évben, mióta Navalnij visszatért Németországból, ahol majdnem halálos mérgezése után lábadozott, ezreket vettek őrizetbe az érte tüntetők közül, sokakat be is börtönöztek. Politikai koordinátorainak több mint fele elhagyta Oroszországot, vagy letartóztatták tevékenységéért, néhányukat pedig terroristaként vagy szélsőségesként körözik.

A Navalnij megmérgezésének körülményeit vizsgáló, valamint korrupciós nyomozásait idéző újságírókat külföldi ügynököknek minősítették.

Tavaly a moszkvai városi bíróság szélsőségesnek bélyegezte a Navalnijhoz köthető összes szervezetet, megakadályozva, hogy a hozzá és oroszországi regionális irodáinak hálózatához köthető személyek állami hivatalért indulhassanak.

A szervezeteire vonatkozó ítélet azok esetében is hosszabb börtönbüntetést vonhat maga után, akik aktivistaként együttműködtek velük.

Maga Navalnij 2021 februárja óta van börtönben, miután gyorsan bíróság elé állították, majd két és fél év börtönre ítélték, amiért megsértette egy korábbi feltételes szabadon bocsátás feltételeit. Elítélését széles körben koholt, politikai indíttatású ügynek látják.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatja, amiért megmérgezték egy Novicsokra hasonlító vegyi anyaggal. A Kreml tagadja, hogy bármi szerepet játszott volna Navalnij megmérgezésében.

XS
SM
MD
LG