Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymás után menekülnek külföldre Navalnij volt munkatársai


Olga Kuznyecova egy szaratovi megmozduláson 2020. július 2-án
Olga Kuznyecova egy szaratovi megmozduláson 2020. július 2-án

Egy orosz nő, aki a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij támogatóival dolgozott együtt a közép-oroszországi Szaratovban, közölte, hogy politikai menedékjogot kapott Hollandiában.

Olga Kuznyecova december 15-én írta ezt Instagramon, de nem árulta el, mikor kapott menedékjogot. Az sem világos, mikor hagyta el Oroszországot.

Kuznyecova önkéntesként dolgozott Navalnij támogatóinak csoportjában Szaratovban. Azt mondja, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) tisztjei 2020 nyarán megpróbálták informátorként beszervezni. Amikor visszautasította, büntetőeljárással fenyegették meg.

Még abban az évben házkutatást tartottak nála a rendfenntartók. Ezt követően a bankszámláit befagyasztották, őt magát pedig kihallgatták, miután részt vett a demokráciapárti Nyílt Oroszország szemináriumán.

Nem ő az egyetlen

Navalnij korábbi munkatársai közül sokan elmenekültek az országból. Attól tartottak, hogy letartóztatják őket, miután egy moszkvai bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette az összes, Navalnijhoz köthető szervezetet.

Alekszandr Csernyikov, aki Navalnij kalinyingrádi területi kampánycsoportjainak hálózatát vezette Oroszország legnyugatibb részén, múlt héten közölte, hogy családjával együtt az Egyesült Államokban van, és politikai menedékjogot kértek.

Csernyikov azt mondja, az orosz nyomozók kétszer is kihallgatták „szélsőséggel összefüggő ügyben” a júniusi rendelet után, amely gyakorlatilag törvényen kívül helyezi a Navalnijhoz köthető összes szervezetet.

Van, aki nem lépett időben

Októberben Szergej Bojko, aki a szibériai Novoszibirszk városában irányította Navalnij regionális kampánycsoportjainak hálózatát, egyben a városi tanács tagja is volt, azt írta Twitteren, hogy ő és családja nem térnek vissza Oroszországba üzleti útjukról, mert tartanak az üldöztetéstől. Azt nem közölték, melyik országban vannak.

Bojko azt mondta, azután döntött úgy, hogy nem tér haza, miután letartóztatták az Ufa városában működő, Navalnijt támogató csoport volt vezetőjét, Lilia Csanisevát.

A nőt novemberben vették őrizetbe Baskíriában szélsőségesség vádjával. Később átszállították egy moszkvai fogolyközpontba, ahol várhatóan legalább január 9-ig előzetes letartóztatásban marad.

Titokban tartják, hol vannak

Egy másik esetben a múlt hónapban Navalnij szentpétervári hálózatának vezetője, Irina Fatjanova jelentette be, hogy elhagyta Oroszországot, egy közelebbről meg nem nevezett országba távozott. Közölte: Csaniseva letartóztatása után határozta el, hogy odébbáll.

Navalnij február óta van börtönben, több más társát pedig szélsőséges csoport megalapításával vádolják.

XS
SM
MD
LG