Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tervezettnél később találkozik Biden Zelenszkijjel


Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök szerdán fogadja a Fehér Házban ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt, így demonstrálva a szolidaritást a két ország között.

Eredetileg hétfőn került volna sor a találkozóra, Bident azonban leköti az amerikai hadsereg jelenleg is zajló afganisztáni kivonulása, illetve az Egyesült Államokra lesújtó Ida hurrikán.

„A látogatás megerősíti az Egyesült Államok rendületlen támogatását Ukrajna szuverenitása és területi egysége iránt Oroszország agressziójával szemben” – írták a kiadott washingtoni közleményben.

Oroszország 2014 márciusában vette át az ellenőrzést a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget felett, miután azonosítójel nélküli katonái megszállták a területet, majd – egy több mint száz ország által törvénytelennek minősített népszavazás nyomán – bekebelezte. Egy hónappal később háború tört ki Ukrajna keleti részén a kormányerők és az orosz támogatást élvező szakadárok között, ez mára mintegy tizennégyezer halálos áldozatot követelt.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen egyebek mellett szó lesz az európai energiabiztonság, valamint az ukrajnai korrupcióellenes küzdelem és a demokratikus reformok állásáról is.

Zelenszkij stábjának egyik tagja azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a találkozót „az afganisztáni helyzet kiszámíthatatlanságára és feszültségére” tekintettel napolták el.

További vitás kérdés lehet, hogy júliusban bejelentették: az Egyesült Államok korábbi álláspontjával ellentétben letesz az Oroszországot Németországgal összekötő, Északi Áramlat 2 nevű gázvezetéket építő és üzemeltető vállalatokkal szembeni szankciókról. Az amerikai kormány szerint a vezeték ugyan továbbra is veszélyezteti az európai energiabiztonságot, ám a büntetőintézkedések már nem fogják tudni megállítani a 98 százalékban befejezett projektet. Kijev attól tart, hogy a gázvezetéket Moszkva geopolitikai fegyverként fogja felhasználni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG