Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A transznisztriai oroszbarát vezetés ukrán szervezésű merényletek meghiúsításáról számolt be


Vagyim Krasznoszelszkij transznisztriai vezető Tiraszpolban 2023. február 23-án
Vagyim Krasznoszelszkij transznisztriai vezető Tiraszpolban 2023. február 23-án

A moldovai szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság hatóságai azt állították csütörtökön, hogy ukrán szervezésű terrortámadásokat akadályoztak meg a terület egyes vezetői ellen. Dorin Recean moldovai miniszterelnök szerint nem tudják megerősíteni a merényletkísérletről szóló jelentéseket.

Az állambiztonsági minisztérium arról írt március 9-i közleményében, hogy több gyanúsítottat őrizetbe vettek, és eljárásokat indítottak „terrortámadások szervezésének”, valamint „kettő vagy több hivatalos személy tervezett meggyilkolásának” ügyében.

A régió főügyésze pedig azt mondta, hogy a támadást a de facto főváros, Tiraszpol zsúfolt központjában kívánták végrehajtani, a merénylők az állami vezetők mellett járulékos veszteségként nagy számú civilt is megöltek volna.

A legnagyobb helyi televíziós csatorna fényképeket mutatott be az egyik gyanúsított kihallgatásáról, a híradás szerint a tiraszpoli születésű, büntetett előéletű férfi az ukrajnai Odesszában csatlakozott tavaly a területvédelmi egységekhez, majd később az ukrán biztonsági szolgálatok embere lett.

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint az állítólagos gyilkossági kísérletre március 6-án került sor, célpontja pedig Vagyim Krasznoszelszkij szeparatista vezető volt.

Dorin Recean moldovai miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem tudják megerősíteni a merényletkísérletről szóló jelentéseket. „Moldova stabil helyzetben van, és nem áll fenn eszkaláció veszélye” – szögezte le.

Alexandru Flenchea, a Dnyeszter menti övezet ellenőrző-bizottságának moldovai társelnöke egyszerű „információs bombának” minősítette a transznisztriai hatóságok bejelentését, illetve hozzátette, hogy az egyetlen módja az ilyen helyzetek megelőzésének a szoros kommunikáció Chișinău és Tiraszpol között.

Az ukrán biztonsági szolgálat friss Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a történteket kizárólag a Kreml által szervezett provokációként kell értékelni.

Maia Sandu moldovai elnök nemrég aláhúzta, hogy „maximális éberségre” van szükség, miután megkapták az ukrán hírszerzés dokumentumait, amelyek szerint Oroszország Moldova destabilizálását tervezi külföldi provokátorok segítségével, akik tüntetésnek álcázva kormányzati épületeket támadnának meg.

Ehhez kapcsolódóan: Óvatosságra intett a moldovai elnök az országára vonatkozó orosz tervek kapcsán

Az amerikai külügyminisztérium rámutatott, hogy noha nem tudták független forrásból megerősíteni a szóban fogó iratok tartalmát, az állítólagos tervek „bizonyosan nem esnek kívül az orosz magatartás határain”.

Moszkva tagadja a destabilizációs tervek létezését, alaptalannak minősítve az erről szóló híreket.

Oroszország korábban azt közölte, hogy Ukrajna Transznisztria megtámadását tervezi, és bár ez persze nem történt meg, sokakban felmerült a gyanú, hogy ezzel a szeparatista régió annektálást készítheti elő a moszkvai vezetés. Nem oszlatta el az aggályokat az sem, hogy Kreml leszögezte, hogy bármilyen támadást a terület ellen Oroszország elleni támadásként fognak kezelni.

Ehhez kapcsolódóan: Óvatosságra intette Moldovát Oroszország

A Dnyeszter Menti Köztársaságban több mint ezer orosz katona állomásozik, egyes szakértők szerint az ukrajnai háború akár ide is átterjedhet.

A többségében orosz anyanyelvű Transznisztria 1990-ben egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét Moldovától, attól tartva, hogy az ország egyesülhet Romániával. A felek rövid, de véres fegyveres konfliktust vívtak 1992 tavaszán, amikor az orosz haderő beavatkozott a szeparatisták oldalán. Azóta is jelen vannak a térségben orosz katonák, akik „békefenntartó” tevékenységet végeznek.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy Oroszország következő célpontja Moldova lehet Ukrajna után.

XS
SM
MD
LG