Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A választási eredmények ellen tüntettek Trump hívei Washingtonban


Donald Trump támogatói "Stop the Steal" tiltakozáson Washingtonban, 2020. november 14-én. Reuters/Leah Millis.
Donald Trump támogatói "Stop the Steal" tiltakozáson Washingtonban, 2020. november 14-én. Reuters/Leah Millis.

Donald Trump több tízezer támogatója tüntetett Washingtonban, akik az elnök állításainak hitelt adva úgy gondolják, csalás történt az amerikai elnökválasztáson, amit szerintük Trumpnak kellett volna megnyernie.

Az Egyesült Államokban november 3-án zárult le az elnökválasztás, de a szavazatszámlálás közel egy hétig húzódott, hiszen a járvány miatt több millióan levélben voksoltak. A szavazatokak péntekre sikerült feldolgozni minden tagállamban, ezek alapján Trump kihívója, Joe Biden megszerezte a győzelemhez szükséges többséget az elektori testületben. Az egyes államok közül még Georgia választási eredményei nem véglegesek, itt az első számolás alapján szűk előnnyel nyert Biden, ezért újraszámolás indult. Azonban Bidennek Georgia nélkül is elég szavazata van az elnöki címhez.

A perek eddig nem vezettek eredményre

A választások éjszakáján még több csatatérállam eredményei alapján úgy tűnt, Trump nyerheti a választást, azonban a levélszavazatokkal (amiket sok tagállamban a személyes szavazatok után dolgoznak csak fel) Biden fordított. Trump azóta többször azt állította, hogy ez csak csalással volt lehetséges, és több államban perekkel próbálta megtámadni a választás eredményét. Ezek a perek eddig nem vezettek eredményre, a hatóságok nem találtak olyan szabálytalanságokat, melyek befolyásolták volna a szavazás eredményét. Az, hogy a levélszavazatok nagy részét Bidenre adták le, inkább annak tudható be, hogy a kampány során Trump az influenzánál alig veszélyesebbnek állította be koronavírus-járványt, és levélszavazás helyett személyes voksolásra buzdította a híveit.

Szombaton, Washingtonban Trump több tízezer híve vonult az utcára, ők szintén nem fogadják el a választás eredményét. A tömeg Trump választási jelmondatát (Tegyük újra naggyá Amerikát) ábrázoló zászlókkal és sapkákkal vonult a Fehér Háztól a Legfelső Bíróság épületéhez. A felvonulás közben több helyen ellentüntetők is megjelentek, akik azt skandálták: „ti vesztettetek”, ez néhol dulakodáshoz és dobálózáshoz vezetett. A Washington Post szerint 10 résztvevőt előállítottak, közülük 4-et azért, mert engedély nélkül volt náluk lőfegyver.

Mennyien voltak?

A tüntetést papíron a kormánytól független csoportok szervezték, de az eredeti tervek szerint az elnök is csatlakozott volna a menethez. Ez végül nem történt meg, Trump a golfpályára indulva végighajtott a tömeg mellett az elnöki konvojjal. Később a Fehér Ház sajtófőnöke, Kayleigh McEnany a Twitteren azt írta, több mint egymillióan tüntettek Trump mellett. Az elnök saját üzenetében több százezer emberről beszélt. A legtöbb tudósítás szerint, a tömegről készült felvételek alapján tízezres nagyságrendű lehetett a tömeg.

Trump nem adja fel
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:01 0:00

Tudósítások szerint a rendezvényen nagy számban jelentek meg a republikánusok szélsőjobboldali támogatói. Köztük volt például a Proud Boys nevű újfasiszta csoport, akikhez az elmúlt néhány évben több erőszakos megmozdulás is köthető. A szervezet a kampány alatt került a figyelem középpontjába, amikor az egyik elnökválasztási vita alatt Trump azt üzente nekik, „vonuljanak vissza, de álljanak készenlétben”.

XS
SM
MD
LG