Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai elnökválasztás: „Nincs bizonyíték” a választási csalásra


Joe Biden megválasztott elnök köszönti támogatóit Wilmingtonban, Delaware államban 2020. november 7-én.
Joe Biden megválasztott elnök köszönti támogatóit Wilmingtonban, Delaware államban 2020. november 7-én.

Nyilatkozatot adtak ki az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) tisztviselői, hogy megpróbálják eloszlatni az elnökválasztással kapcsolatos kételyeket. Elutasítják Trump megalapozatlan állítását, miszerint a választások során szavazatok vesztek el és csalás történt.

A választások biztonságos lebonyolításáért felelős legfelsőbb amerikai szövetségi és állami tisztviselők határozottan megfogalmazott nyilatkozatukban kijelentették, hogy "nincs bizonyíték" arra, hogy a november 3-i választások során a szavazatokat bármilyen módon is kompromittálták vagy meghamisították volna.

A kiberbiztonságért és a választásokért felelős tisztviselők november 12-i nyilatkozatukban közvetlenül elutasítják Donald Trump elnök és több republikánus megalapozatlan állítását, miszerint az elnökválasztás során csalás és eltüntetett szavazatok vezethettek a demokrata Joe Biden győzelméhez.

„Nincs arra bizonyíték, hogy bármely szavazási rendszer törölt vagy elveszített volna szavazatokat, megváltoztatott volna szavazatokat, vagy bármilyen más módon kompromittálta volna azokat" – olvasható a Belbiztonsági Minisztérium alá tartozó CISA által kiadott közleményben.

„A november 3-i választás az amerikai történelem eddigi legbiztonságosabb választása volt” – áll a közleményben.

Trump szerint egy gép Bidennek adott több százezer neki szóló szavazatot

A nyilatkozat szerzői között szerepeltek az Állami Választási Igazgatók Országos Szövetségének és az Államtitkárok Országos Szövetségének elnökei is, akik állami szinten felelősek a választásokért; valamint a kormányzati-ipar koordinációs tanácsának végrehajtó bizottsága, amely tartalmazza az összes főbb, szavazatszámláló gépet forgalmazó céget.

A közleményt pár órával azután tették közzé, miután Trump a Twitteren újra megosztotta azt az alaptalan állítást, miszerint egy szavazatszámláló gép gyártója 2,7 millió szavazat "törléséért" felelős, továbbá több százezer neki szóló szavazatot Bidennek adott Pennsylvaniában és több más csatatér államban is, amelyekben az elnök veszített.

„Bár tudjuk, hogy számos megalapozatlan állítás és félrevezetési lehetőség áll rendelkezésre a választásaink menetével kapcsolatban, biztosíthatjuk önöket, hogy mély bizalommal bírunk a választások biztonsága és integritása iránt, és önöknek is így kell tenniük. Ha kérdéseik vannak, forduljanak a választási tisztviselőkhöz, akik a választások lebonyolításában megbízható szerepet töltenek be"- áll az USA legfelsőbb szövetségi és állami választási tisztviselőinek közleményében.

Trump jogi csatákkal próbálja megfordítani a választási eredményt

Amióta a nagy amerikai hírcsatornák november 7-én kihirdették Biden győzelmét, azóta Trump felfelé irányuló jogi csatákkal próbálkozik megváltoztatni a választási eredményt.

Donald Trump eddig azonban nem tudott felmutatni semmilyen bizonyítékot, amely az eredményt befolyásoló szabálytalanságokra utalna.

A bírók szkeptikus fogadtatásban részesítették azokat a pereket is, amelyeket a jelenleg hivatalban lévő elnök kampánycsapata indított.

Közben a Reuters arról számolt be, hogy Trump akár ki is rúghatja a CISA vezetőjét, Chris Krebst, aki megkísérelte felszámolni a szavazási csalásokkal kapcsolatos téves információkat.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG