Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Vatikán szerint romlik XVI. Benedek nyugalmazott pápa egészségi állapota


A 95 éves nyugalmazott XVI. Benedek pápa a Vatikánban 2022. december 1-jén
A 95 éves nyugalmazott XVI. Benedek pápa a Vatikánban 2022. december 1-jén

Tovább romlott XVI. Benedek nyugalmazott pápa egészségi állapota, orvosai folyamatosan figyelik a 95 éves volt katolikus egyházfőt – közölte szerdán a Vatikán.

Ferenc pápa, aki szerdán arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak Benedek pápáért, később meglátogatta elődjét a Vatikán területén álló kolostorban, ahol a nyugalmazott pápa 2013. februári visszavonulása óta él - mondta Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

„Megerősíthetem, hogy az elmúlt órákban idős kora miatt romlott az emeritus pápa egészségi állapota, akiért Ferenc pápa ma reggeli általános audienciája végén imát kért” – közölte Bruni.

„A helyzet jelenleg irányítás alatt áll, az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát” – áll a közleményben.

A Vatikánban tartott szokásos szerdai audienciája végén Ferenc pápa előre megírt szövegétől eltérve azt mondta, hogy Benedek pápa nagyon beteg, és arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a nyugalmazott pápáért. Nem részletezte Benedek állapotát.

„Szeretnék mindenkitől egy különleges imát kérni Benedek emeritus pápáért, aki némaságban tartja fenn az egyházat” – mondta Ferenc pápa az egyórás audiencia végén.

„Kérjük az Urat, hogy vigasztalja őt és támogassa őt a végsőkig tanúságtételében, ami az egyház iránti szeretetét mutatja” – mondta Ferenc pápa.

Az egyórás audiencia után Ferenc pápa a Mater Ecclesiae-kolostorba ment, hogy meglátogassa XVI. Benedeket. Csatlakozzunk hozzá mindannyian az imában az emeritus pápáért – mondta Bruni.

XVI. Benedek, aki hatszáz év óta az első pápa volt, aki lemondott, az utóbbi években egyre gyengébb, mivel pápasága utáni életét az imádságnak és a meditációnak szentelte.

Amikor XVI. Benedek áprilisban betöltötte 95. életévét, régi titkára, Georg Gaenswein érsek azt mondta, hogy a nyugalmazott pápa jó hangulatban van, hozzátéve, hogy „természetesen fizikailag viszonylag gyenge és törékeny, de szellemileg meglehetősen élénk”.

Ferenc pápa legutóbb négy hónappal ezelőtt látogatta meg XVI. Benedeket a kolostorban egy bíborosavatás alkalmából, ahová az új bíborosok is elkísérték őt egy rövid köszöntésre.

A Vatikán akkor egy fotót tett közzé, amelyen a nagyon soványnak tűnő Benedek látható, amint Ferenc pápa kezét szorítja, miközben egymásra mosolyognak.

Nyugdíjba vonulásának első éveiben XVI. Benedek részt vett néhány bíborosavatási szertartáson a Szent Péter-bazilikában. Az utóbbi években azonban már nem volt elég erős ahhoz, hogy részt vegyen a hosszú szertartáson.

XS
SM
MD
LG