Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világjárvány megrengette az Airbnb piacát Európában


Az Airbnb által sponzorált versenyt nyert a brazíliai Pedro Arruda, aki az anyjával együtt egy párizsi katakombában tölthetett egy éjszakát Halloweenkor, 2015. október 31-én.
Az Airbnb által sponzorált versenyt nyert a brazíliai Pedro Arruda, aki az anyjával együtt egy párizsi katakombában tölthetett egy éjszakát Halloweenkor, 2015. október 31-én.

A koronavírus megrengette az Airbnb piacát is Európában, a világjárvány képes volt arra, amire számos polgármester korábban nem: a tulajdonosok lakások tízezreit adják ki újra inkább hosszú távra a városközpontokban, ami az albérletárak csökkenését eredményezi.

Európa számos városában mindent megtett a vezetés az utóbbi években is azért, hogy minél több látogatót csábítson oda. Az Airbnb-hez hasonló internetes oldalakon rövid távú kiadásra kínált lakások számának megugrása, és ennek nyomán az árak emelkedése azonban a bírálók szerint kiszorította a helyieket, s a történelmi negyedek lélektelen turistaközpontokká váltak.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó ingatlankezelők arról számoltak be, hogy a turizmus összeomlása például Lisszabonban, Barcelonában, Prágában és Velencében is azzal járt, hogy sok tulajdonos a közép- vagy hosszú távú kiadás mellett döntött, maga költözött be vagy eladta az ingatlant.

Az AirDNA elemzőcég adatai szerint éves összehasonlításban februárban 21,9 százalékkal csökkent azon szállások száma Európa ötven legnagyobb városában, amelyek legalább egy éjszakára foglaltak vagy elérhetők voltak.

Megváltozott utazási igények

Az Airbnb szerint jól látható, hogy a járvány miatt megváltoztak az utazási szokások, sokan a kisebb településeket, városokat veszik inkább célba a turistaközpontok helyett. „Összesítve 2020 végén több szálláshelyünk volt Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és Csehországban, mint egy évvel korábban” – mondta Andreu Castellano szóvivő.

A nagyvárosokban a tulajdonosok egy jó része tervezi a visszatérést a rövid távú lakáskiadás piacára, mások azonban teljesen feladták ezen terveiket.

„Ha gyorsabban felpörgött volna újra az idegenforgalom, akkor talán nem hoztam volna meg ezt a döntést. De nem maradhatok még egy évig bizonytalanságban” – mondta Vanessa Rola, aki korábban négy lisszaboni lakást hirdetett a szállásfoglalási oldalakon.

Velencében, ahol az AirDNA szerint januárban 67 százalékkal volt alacsonyabb a rövid távú foglalások száma az egy évvel ezelőttinél, sokan azt sürgetik, hogy a hatóságok a helyzetet kihasználva segítsék a helyi lakosokat, például a lakáskiadás hosszának maximalizálásával, illetve olcsóbb lakhatási lehetőségek megteremtésével.

„A járvány előtt a hétköznapi emberek számára majdhogynem lehetetlenné vált Velencében a lakásbérlés” – mondta Marco Gasparinetti, a Gruppo 25 Aprile helyi érdekvédelmi szervezet részéről. Aláhúzta: a mindössze 60 ezres várost korábban évente 20 millió turista kereste fel, az Airbnb pedig felnyomta a kiadó lakások árát.

„Mintegy 30 ezren napi szinten ingáznak Velencébe, de nem tudják megengedni maguknak, hogy itt is lakjanak. Most ez megváltozhat, és elérhetjük, hogy a város ne csak egy szabadtéri játszótér legyen a turisták számára” – fogalmazott.

Szűkebb szálláshelykínálat

Az Airbnb februárban az előzetesen vártnál jobb számokat közölt, részben a kisebb települések idegenforgalmának felpörgése, részben az észak-amerikai kereslet erősödése miatt. Az üzlet legrosszabbul Európában, a Közel-Keleten és Afrikában alakult a karantén és az utazási korlátozások miatt.

„A turizmust a visszatérésével fenntarthatóvá kell tennünk, olyan modellt teremtve, amely nem tiltja az utazást, azonban korlátokat állít fel, annak biztosítása érdekében, hogy a város látogatók fogadására is alkalmas legyen, de arra is, hogy itt élj és dolgozz” – mondta Ricardo Valente, Porto egyik városi tanácsosa.

A koronavírus miatti korlátozások – legalábbis egy időre – elérték azt, amit sokan a városi hatóságoktól vártak volna.

Lisszabonban, ahol a belvárosban hatalmas növekedés volt tapasztalható az Airbnb-szállások számában, mostanra mintegy 5 000 szálláshely eltűnt a korábban elérhető 25 ezerből. Tavaly március és december között pedig 15 százalékkal csökkentek az albérletárak, miután több ezer új lakás jelent meg a hosszú távú kiadás piacán.

Prágában 14 500-ról kevesebb mint 8 000-re esett vissza az Airbnb-s szálláshelyek száma, ezt a bérleti díjak átlagosan 8 százalékos mérséklődése követte.

„Havonta 20 ezer dollárt vesztettem, a szabályozás rendkívül megnehezítette a dolgokat” – mondta egy cseh üzletember, aki több lakását eladta az előző évben.

Az „Airbnb-robbanás” vége?

A szálláskereső oldal a nehézségek ellenére úgy véli, hogy sikerült lépést tartaniuk a kereslet megváltozásával. És az adatok is arról tanúskodnak, hogy közel sem minden tulajdonos adta fel a városközpontokban lévő lakását. Portugáliában például bár több ezer szálláshely eltűnt a portálról, a hatósági engedélyét mindössze 114 tulajdonos vagy üzemeltető mondta fel.

Eduardo Miranda szakértő szerint a portugál szálláshelyek nagyjából 15 százaléka esik ki az üzletből tartósan, még a turisták jövőbeli visszatérése ellenére is. „Az idei nyár nagy része is elveszik, és ha a nyár elveszik, akkor az egész év is” – mutatott rá.

Sokak nem tudnak tovább várni. Az AirDNA szerint a római, lisszaboni, budapesti foglalások száma például 85-90 százalékkal alacsonyabb a tavaly március végén regisztráltnál. Eközben az Egyesült Államokban csak 2 százalékos a visszaesés.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG