Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A virológus szerint tudható, hol alakulnak majd ki a negyedik hullám gócpontjai


Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.
Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.

Rusvai Miklós szerint ahhoz, hogy lelassuljon a koronavírus-járvány terjedése, 70 százalékos oltottságot kellene eléri minden magyarországi régióban.

A virológus az ATV-n beszélt arról, hogy szerinte az újabb járványhullám gócpontjai azok a települések lesznek, ahol a legalacsonyabb az átoltottság.

A szakember kockázatosnak nevezte, ha sokan vannak egy területen, mert mint mondta, ezeken a helyeken az oltott, de nem nagyon magas védelemmel rendelkezőkre is átterjedhet a fertőzés, ők is megbetegedhetnek.

A virológus arról is beszélt, hogy ő maga nem fogja kérni a koronavírus elleni harmadik oltást, mert úgy gondolja, hogy akik megkapták az oltás első két adagját, és megfelelő védettség alakult ki a szervezetükben, azoknak nincs szükségük újabb dózisra.

"23,5 százalékos különbség Budapest és Borsod között"

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arról ír a közösségi oldalán, hogy a védettségi igazolványokat kipostázó Fővárosi Kormányhivataltól a védettségi igazolványok települési adatait. Ezeket feldolgozva a képviselő szerint az állapítható meg, hogy augusztusig országosan 6 560 942 védettségi igazolványt postáztak ki. Ezt nemcsak az oltottak, de a koronavírusból igazoltan felgyógyultak is megkapják. A kapott adatok szerint ez országosan 66 százalékot jelent.

Szél Bernadett számításai alapján az adatokból az derül ki, hogy a népességhez viszonyítva Budapesten 78,4 százalék az összes védettségi igazolvány aránya, míg az utolsó helyen álló Borsod 54,9 százalékos, vagyis 23,5 százalékos különbség van Budapest és Borsod között.

Járási bontásban a védettségivel rendelkezők aránya a Győri, a Budakeszi, a Dunakeszi és a Szombathelyi járásban a legmagasabb, 75 százalék, míg például a Kunhegyesi járásban csak 40 százalék, vagyis a legmagasabb és legalacsonyabb arányokkal rendelkező járások között 35 százalék a különbség.

Települési szinten, a képviselő szerint a kapott adatok alapján vannak olyan borsodi, somogyi és szabolcsi falvak, ahol 5 százaléknyi lakosnak van védettségi igazolványa

A politikus emiatt az oltási kampány folytatását sürgeti különösen a hátrányos helyzetű keleti országrészekben.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint Magyarországon az idősek döntő része már be van oltva. Az összes oltottból több mint 2,1 millióan 60 év felettiek. Ez azt jelenti, hogy a 2,5 millió 60 év feletti 84 százalékát már beoltották, mint írják, sokan már a harmadik oltást is beadatták.

XS
SM
MD
LG