Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Száz fölött az új fertőzöttek száma, ismét van halálos áldozat


Egy látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Széchenyi fürdő bejáratánál 2021. május 1-jén. A Magyar Orvosi Kamara visszahozná a védettségi igazolvány használatát
Egy látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Széchenyi fürdő bejáratánál 2021. május 1-jén. A Magyar Orvosi Kamara visszahozná a védettségi igazolvány használatát

Csütörtökön 104 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, velük együtt, a hivatalos adatok szerint, a járvány kezdete óta összesen 810 316 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az orvosi kamara szerint már készülni kellene a negyedik hullámra.

Három nap után ismét van halálos áldozata a járványnak, az elhunytak száma a járvány kezdete óta a kormányzati járványportál adatai szerint 30 038. Az aktív fertőzöttek száma 14 326. Kórházban 83 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

Megtorpant az oltás, egyre több ország előz meg

Az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) által nyilvántartott harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó ország közül Magyarország a beoltott felnőttek arányát tekintve a 18. helyen áll - derül ki a 24.hu vakcina összesítéséből.

Az ECDC számai azt mutatják, hogy az európai átlagtól (72,6 százalék) egyre jobban leszakad Magyarország. Augusztus 8-ával bezárólag a felnőttek 66,9 százaléka kapott legalább egy oltást, ami mindössze 0,2 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbi állapothoz képest.

A MOK már most szigorítana

A Magyar Orvosi Kamara szerint már most el kellene kezdeni a felkészülést a koronavírus-járvány negyedik hullámára. Kincses Gyula elnök az ATV-n arról beszélt, hogy visszahoznák a védettségi igazolvány használatát, mert ez növelheti az oltási kedvet.

A kamara szerint már most kontaktkutatással és teszteléssel lehetne készülni a negyedik hullámra.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy eddig mintegy 83 ezren regisztráltak és 75 ezren már meg is kapták a harmadik oltást. (A kormányzati járványportál pénteki adatai szerint 96 ezren) Ennek beadására a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, de központi oltóhelyeken - országszerte 78 kórházban - is zajlik a vakcinák beadása.

Izraelben már ötven év felett is

Izraelben az egészségügyi tanácsadó bizottság a koronavírus elleni harmadik oltás korhatárának 50 évre történő leszállítását javasolja. Az MTI helyi sajtóbeszámolókat idézve arról ír, hogy a járványkezelő szakértői csoport az 50 évnél idősebbek mellett, az egészségügyi személyzet, a valamilyen alapbetegségben szenvedők, a rabok és a büntetésvégrehajtási alkalmazottak harmadik oltását is szorgalmazza.

Az egészségbiztosító pénztáraknál már pénteken lehet időpontot kérni az oltáshoz. Az előzetes adatok szerint a harmadik adag beadása után az emberek immunrendszerének védelmi szintje közel megduplázódik a koronavírussal szemben.

XS
SM
MD
LG