Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A WADA továbbra is „mélyen szkeptikus”, ha Oroszországról van szó


Witold Bańka, a WADA elnöke 2019. november 7-én
Witold Bańka, a WADA elnöke 2019. november 7-én

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője kedden azt mondta: továbbra is aggódik Oroszország doppingellenes gyakorlata miatt. Az orosz sportolók egy része semlegesként készül az idei párizsi nyári olimpiára.

Witold Bańka elnök a WADA éves szimpóziumán, Lausanne-ban elmondta, hogy sok aggódó sportolótól kapott kérdéseket a Párizsban induló oroszokról.

„Amit elmondhatok, az annyi, hogy mindegyiküket tesztelni kell” – tette hozzá.

Bańka kifejtette, hogy a Nemzetközi Tesztelőügynökség (ITA) és a különböző nemzetközi sportszövetségek mintát gyűjtenek az Oroszországban, illetve a tengerentúlon edző vagy versenyző orosz sportolóktól.

Mint mondta, az orosz RUSZADA doppingellenes szervezet is elvégzi a szükséges mennyiségű vizsgálatot, és minden mintát elküld a WADA által akkreditált, Oroszországon kívüli laboratóriumokba.

„Ennek ellenére és az előzményeket figyelembe véve a WADA továbbra is mélyen szkeptikus, és aggódik, amikor Oroszországról van szó” – közölte Bańka.

„Ébernek kell maradnunk és minden követ meg kell mozgatnunk, hogy biztosak lehessünk benne: minden oktatást és tesztelést elvégeztünk Párizs előtt.”

Ehhez kapcsolódóan: Párizs polgármestere: Nem lesz orosz csapat az olimpián, ha folytatódik a háború

Oroszország évek óta keveredik doppingbotrányokba, emiatt többször is eltiltották a sportolóit attól, hogy az orosz zászló és a nemzeti színek alatt versenyezzenek.

Bár Oroszország több hiányosságot is elismert doppingellenes fellépésében, tagadja, hogy államilag támogatott doppingrendszert működtetne.

„Nem lehetünk száz százalékig biztosak benne, és nem adhatunk garanciát arra, hogy ez soha többé nem fordul elő” – mondta Bańka Oroszország doppingbotrányára utalva.

„Biztosíthatom önöket, hogy sokkal erősebben és felkészültebben tudunk most reagálni egy ilyen helyzetre.”

Az oroszokat és a belaruszokat egyaránt eltiltották a nemzetközi versenyzéstől, miután Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, és ehhez Belarusz felvonulási terepet biztosított.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) később ajánlásokat adott ki a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy engedélyezzék a két ország versenyzőinek visszatérését.

A semleges orosz és belarusz sportolók zászlók, emblémák és országuk himnusza nélkül versenyeznek. Azok, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút, nem vehetnek részt a versenyeken, mint ahogy azok sem, akik leszerződtek az orosz vagy a belarusz hadsereggel.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG