Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Wagner-csoport vezetője elismerte, hogy övé a szentpétervári trollgyár is


Jevgenyij Prigozsin Vlagyimir Putyinnal az orosz fővárosban 2011. november 11-én
Jevgenyij Prigozsin Vlagyimir Putyinnal az orosz fővárosban 2011. november 11-én

Az orosz elnökhöz közel álló Jevgenyij Prigozsin most először ismerte el nyilvánosan, hogy övé a legismertebb trollgyárként számontartott, álhírek és propagandaüzenetek terjesztésére szakosodott Internetkutató Ügynökség.

Az Egyesült Államok 2018-ban szankciókat rendelt el az Internetkutató Ügynökség és két másik, azonos tulajdonosi hátterű vállalat, a Concord Management és a Concord Catering, illetve maga Prigozsin és további tucatnyi orosz magánszemély ellen, amiért beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

A szentpétervári központú cég dolgozói hamis profilok létrehozásával terjesztik az állami propaganda üzeneteit az online közösségi oldalakon.

Ehhez kapcsolódóan: Ki az a Jevgenyij Prigozsin, aki az amerikai választási beavatkozásról beszélt?

A Vlagyimir Putyin séfjeként is ismert orosz üzletember nyugati újságírók kérdéseire megküldött írásos válaszában február 14-én közölte: „Én találtam ki, én hoztam létre és hosszú időn át én irányítottam.” Arra is kitért, hogy mindennek célja „az orosz információs tér védelme volt a Nyugat kirívóan agresszív Oroszország-ellenes propagandaszlogenjeivel szemben”.

Az Ukrajnában is harcoló Wagner katonai magánvállalatot vezető oligarcha emellett arról is beszámolt, hogy egyik ingatlanjában működik egy másik trollfarm, a háború tavaly februári megindítását követően felállított Cyberfront Z is.

Jevgenyij Prigozsin hangos bírálója az Oroszországgal szembeni nyugati szankcióknak, és rendszeresen a „neonáci” ukrán kormány támogatásával vádolja az Európai Uniót és az Egyesült Államokat.

Ehhez kapcsolódóan: Feszültség és megosztottság az orosz hadvezetésen belül

Bár Prigozsin vendéglátósként kezdte pályafutását szülővárosában, Szentpétervárott, anyagi sikereket akkor kezdett elérni, amikor szerződést kötöttek vele a Kreml élelmiszer-ellátásáról, azóta pedig jelentősen kiterjesztette üzleti tevékenységét.

Miután Vlagyimir Putyin tavaly februárban elrendelte Ukrajna megtámadását, a Wagner zsoldosai is ott voltak a többi irreguláris egység között, amelyek az orosz hadsereg mellett harcoltak. A Wagner harcosai központi szerepet játszottak Mariupol és Szeverodonyeck elfoglalásában, és részt vesznek a folyamatban lévő támadásban a Donyecki területen található Bahmut ellen.

Aggasztó, hogy Oroszországban szabadon engedik az erőszakos bűnözőket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG