Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A zaporizzsjai atomerőmű hat reaktora közül már csak egy üzemel


A zaporizzsjai atomerőmű egyik épülete Enerhodarban 2022. szeptember 1-jén
A zaporizzsjai atomerőmű egyik épülete Enerhodarban 2022. szeptember 1-jén

Bár a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két ellenőre a létesítményben maradt a delegáció többi tagjának távozása után, továbbra sem szűnt meg a félelem egy esetleges radioaktív balesettel kapcsolatban.

A működtető Enerhoatom arról számolt be hétfőn, hogy a telephelyen található hat reaktorblokk közül jelenleg csak egy üzemel, amely elektromos áramot termel az ukrajnai hálózat számára, és az erőmű saját szükségleteit is fedezi.

Az ország és egész Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény környéken zajló harcok miatt sokan nukleáris balesettől tartanak.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint három nagy robbanást lehetett hallani Enerhodarban, azonban egyelőre nincsenek hírek áldozatokról, károkról. Moszkva szerint Kijev erőszakkal próbálja visszafoglalni az erőművet, utóbbi ezt tagadja.

A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy nukleáris pajzsként használja a létesítményt, a közelben katonai bázist hozott létre, ahonnan különböző célpontokra mér csapást, a magas kockázat miatt azonban az ukrán biztonsági erők nem viszonozhatják a tüzet. A Kreml ezt is tagadja, ugyanakkor nem hajlandó eleget tenni a terület teljes körű demilitarizálását célzó felhívásoknak.

A NAÜ hosszas egyeztetéseket követően előző héten szakértői delegációt küldött Zaporizzsjába a károk felmérése, a biztonsági előírások betartásának ellenőrzése érdekében. A vizitről készített jelentést várhatóan a napokban mutatják be.

A tucatnyi főből álló küldöttség legtöbb tagja már elhagyta a helyszínt, mindössze ketten maradtak ott, a tervek szerint állandó jelleggel – közölte az Enerhoatom.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Az immár hat és fél hónapja ukrajnai háború nyomán jelentősen megemelkedtek az energiaárak, sokan ellátási zavaroktól tartanak Európában, miután Oroszország minden jel szerint fegyverként használja az energiát.

Hétfő reggel harminc százalékkal emelkedett a gáz ára Európában, miután Moszkva a napokban bejelentette, hogy határozatlan ideig zárva tartja a Németországba irányuló Északi Áramlat 1 vezetéket.

A Balti-tenger alatt futó csővezetéken normális körülmények között az európai gázszállítások mintegy harmada érkezett, hónapok óta már kapacitása húsz százalékával működött, mielőtt előző héten karbantartásra hivatkozva teljesen lezárták.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztette szombaton Európát, hogy Oroszország „döntő energiacsapást” készít elő a téli hónapokra, Olaf Scholz német kancellár pedig kijelentette, hogy az ország „többé nem megbízható energetikai partner”.

Készült a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG