Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötszázmillió ingyenes gyorstesztet osztanak szét az Egyesült Államokban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az amerikai elnök új intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, ezek részeként ötszázmillió ingyenes gyorstesztet osztanak szét az Egyesült Államokban.

Televíziós beszédében Joe Biden egyebek mellett arról számolt be, hogy további ezer katonai orvost, ápolót és más egészségügyi szakembert vezényelnek át a leterhelt kórházakba, illetve otthon használható antigénteszteket bocsátanak a lakosság rendelkezésére januártól.

Az elnök az oltás felvételét „hazafias kötelességnek” nevezte, amelyen emberek élete múlhat.

Az amerikai lakosságnak mindössze 62 százaléka minősül teljesen beoltottnak, ami az egyik legalacsonyabb arány a fejlett országok között. A koronavírussal kapcsolatos halálozási arány az átoltottság tekintetében elmaradó, jórészt déli szövetségi államokban a legmagasabb.

Az Egyesült Államokban gyorsan dominánssá vált a koronavírus új omikron-variánsa. Múlt héten az új fertőzöttek több mint hetven százalékánál már ezt a változatot mutatták ki.

Újabb vihar közeledik

Nem sokkal Biden bejelentése előtt Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a kontinensnek az esetszám jelentős növekedésére kell készülnie az omikron miatt.

„Újabb vihart látunk közeledni” – mondta, hozzátéve, hogy az új variáns már több európai országban is dominánssá vált, például Dániában, Nagy-Britanniában és Portugáliában.

Olaf Scholz német kancellár a korlátozások szigorítását jelentette be december 28-tól, amelynek értelmében tíz főben korlátozzák a magánrendezvények létszámát, országszerte bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, valamint csak közönség nélkül rendezhetnek meg nagy sporteseményeket. „Nem most van itt a partik ideje sok emberrel” – hangsúlyozta.

Portugáliában már december 26-tól elrendelték a bárok és a szórakozóhelyek bezárását.

A WHO szerint az omikron gyorsabban terjed, mint a koronavírus korábbi változatai, ezért nagyobb veszélyt is jelenthet az egészségügyi ellátórendszerek működésére.

Az utóbbi hetekben a világ számos országa szigorította a korlátozásokat, és egymást érik a lakosságot oltakozásra buzdító nyilatkozatok. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a lakosság egy jelentős része már belefáradt a lezárásokba az elmúlt közel két évben, így sokan élesen tiltakoznak az újabb szigorítások ellen.

Japánban szerdán regisztrálták az új variáns első, közösségen belüli átadását. Eközben Indiában csaknem megduplázódott az omikronos esetek száma az utóbbi hét során.

Ukrajnában az egészségügyi minisztérium rekordszámú (27 377) új fertőzöttet azonosított egy nap alatt, így ott a járvány kezdete óta már több mint hárommillióan kapták el a vírust igazolhatóan. A volt szovjet tagköztársaságban 699 halálos áldozatot jelentettek egy nap alatt, a halottak száma ezzel elérte a hetvenezret.

A nagyjából negyvenmilliós országban a lakosságnak csak 17 százaléka (7,6 millió ember) kapta meg mindkét vakcinadózist.

Egyes közalkalmazottak számára kötelezővé tették az oltást, és a járvány által súlyosan érintett régiókban, például Kijevben oltási igazolványhoz vagy negatív teszteredményhez kötötték a tömegközlekedés használatát, illetve a belépést az éttermekbe, konditermekbe.

XS
SM
MD
LG