Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij csaknem 2 ezer hívét vették őrizetbe


Biztonsági erők elvisznek egy résztvevőt egy Alekszej Navalnijt támogató tüntetésről, Szentpéterváron, 2021. április 21-én
Biztonsági erők elvisznek egy résztvevőt egy Alekszej Navalnijt támogató tüntetésről, Szentpéterváron, 2021. április 21-én

Az orosz rendőrség több mint 1700 embert vett őrizetbe szerte az országban azokon a tüntetéseken, melyeken Navalnij szabadon engedését követelték a résztvevők. Közben arról érkeznek jelentések, hogy az éhségsztrájkja harmadik hetébe lépő ellenzéki aktivista egészsége egyre romlik.

Azon a napon, amikor Vlagyimir Putyin elnök szokásos évértékelőjét tartotta, polgárok ezrei csatlakoztak a távol-keleti Vlagyivosztoktól a balti-tengeri Kalinyingrádig Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa (FBK) vezetőinek felhívására az április 21-i tiltakozásokhoz. Attól tartanak, hogy a Kremlt bíráló Navalnij egészsége „jóvátehetetlen” károsodást szenved, ha nem kap megfelelő orvosi ellátást.

A politikai aktivistáknak és a tiltakozások résztvevőinek őrizetbe vételét figyelemmel kísérő OVD-Info azt jelentette, hogy több mint 1700 embert gyűjtöttek be az éjjel országszerte, csaknem a felüket Szentpéterváron.

A „szélsőséges” kártya

Az országos tüntetések előtt néhány nappal a hatóságok megkezdték az FBK törvényen kívül helyezését, az állítva, hogy „szélsőséges” szervezetről van szó. Navalnij alapítványa az elmúlt években határozottan zavarta a Kreml köreit a legfelsőbb vezetők, köztük Putyin megmagyarázatlan gazdagodását firtató oknyomozó videóival.

Nyilvánvaló, hogy miért jöttünk ma ide. Szabadságot akarunk Navalnijnak”​ mondta a Szabad Európa orosz szekciójának Jevgenyij Fartuk 35 éves mérnök, aki részt vett a moszkvai tüntetésen.

Fartuk, aki egy vécékefét vitt, és ezzel arra utalt, hogy Navalnij hívta fel a figyelmet az elnök állítólag milliárd dolláros dél-oroszországi palotájának létezésére, azt mondta: az ellenzéki vezető „felnyitotta mindenki szemét” az országban uralkodó korrupcióra.

ENSZ-szakértők Navalnij állapotáról

Navalnij szövetségesei kicsit később akarták összehívni a tavaszi tiltakozó menetet, de előrehozták, mert attól félnek, hogy az aktivista egészsége gyorsan hanyatlik. Navalnij azért kezdett éhségsztrájkba, hogy kikövetelje súlyos hát- és lábfájdalmai orvosi kezelését.

„​Azt hisszük, hogy Navalnij úr élete komoly veszélyben van” ‒ közölte szerdán megjelent közleményében négy független ENSZ-szakértő, akiknek szakterülete a szólásszabadság, a kínzások, a törvénytelen kivégzések és a fizikai és mentális egészséghez fűződő jogok.

„​Mélyen nyugtalanít bennünket, hogy Navalnij urat olyan körülmények között tartják fogva, amelyek kínzáshoz vagy durva, embertelen, esetleg megalázó bánásmódhoz vagy büntetéshez vezethetnek” ‒ mondják a szakértők, akiket az ENSZ választott ki, de nem a világszervezet nevében beszélnek.

Már napközben megkezdték az emberek begyűjtését

Miközben az ország városainak központi terein gyülekeztek, a tüntetők Navalnij kiszabadítását és orvosi ellátását követelték.

A 18 éves Nasztázia Madiszon, aki Moszkvába csatlakozott a tiltakozókhoz, azt mondta a Szabad Európa ottani szekciójának, hogy attól fél, a hatóságok„​megpróbálják lassan megölni” az aktivistát.

A tiltakozók száma kisebbnek tűnt a Navalnij csapata által szervezett korábbi tüntetésekhez képest a fokozott rendőri jelenlét, Navalnij szövetségeseinek aznapi begyűjtése és a legjelentősebb találkozási pontok, így a Kremlhez közeli Manézs tér lezárása közepette.

A rendőrség kedden már azelőtt elkezdte Navalnij kulcsfontosságú támogatóinak őrizetbe vételét, hogy a tüntetések helyi idő szerint este 7-kor elkezdődtek volna. Ez otthon is, külföldön is bírálatokat váltott ki, keménykezű taktikáról beszéltek a megszólalók.

Leonyid Volkov, Navalnij közeli munkatársa elmondta, hogy a rendőrség az emberek átkutatása, a megelőző letartóztatások mellett támadásokat is hajtott végre az FBK irodái ellen szerdán 20 régióban.

Leonyid Volkov interjúrészlet I.
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

Ljubov Szobolt, Navalnij népszerű YouTube-csatornájának egyik arcát, és Kira Jarmist, a szóvivőjét már korábban őrizetbe vették Moszkvában a nap folyamán ‒ közölték ügyvédeik. Jarmist 10 nap elzárásra ítélték.

Szánalmasnak nevezte

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet szerdán elítélte a tüntetések „indokolatlan” feloszlatását.

„​Kevesebb rendőri erőszak és brutalitás volt április 21-én, mint a januári és februári, Navalnij melletti tüntetéseken, de a hatóságok folytatódó támadása a gyülekezési szabadság ellen teljességgel elfogadhatatlan” – mondta a HRW Oroszország kutatója, Damelia Aitkozsina.

„​A hatóságok egyből azzal érvelnek, hogy rendőri beavatkozás nélkül az úgynevezett »​jogtalan«​ gyülekezések erőszakossá válnak, de az április 21-i tüntetések megmutatták, mennyire alaptalan ez a vádaskodás.

A megelőző letartóztatásokat „​szánalmasnak” nevezte az Európai Tanács elnöke. Charles Michel azt mondta, a hatóságoknak
tiszteletben kell tartaniuk a gyülekezési jogot”.

Leonyid Volkov interjúrészlet II.
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:20 0:00

Liberális jelszavak leple alatt

A moszkvai államügyész hivatala azt kérte egy bíróságtól a múlt héten, hogy nyilvánítson „szélsőségesnek” három, Navalnijhoz köthető szervezetet ‒ az FBK mellett az állampolgári jogok védelmére létrehozott alapítványt és Navalnij regionális központjait.

Az ügyészek azt állítják, hogy a szervezetek „​liberális jelszavaik leple alatt olyan körülmények megteremtése mellett kötelezték el magukat, melyek destabilizálják a társadalmi és szociálpolitikai helyzetet”.

A kérést a közelgő kulcsfontosságú parlamenti választások előtt adták be. Navalnij szervezetei megkísérlik megszervezni az állampolgárokat, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt ellen szavazzanak, miközben annak megítélésén jelentősen rontott a hanyatló életszínvonal miatt egyre növekvő frusztráció.

Nem ez a harc lesz a végső

Navalnij néhány támogatója annak a félelmének adott hangot, hogy az április 21-i lehet az egyik utolsó tüntetés, ha a hatóságoknak sikerül a bíróságon átvinniük, amit akarnak. Ha sokan tüntetnek, az megingathatja a kormányt, mondják.

„​Ez nem a végső ütközet. Sok lehetőség lesz még arra, hogy hallassuk a hangunkat” ‒ mondta a Szabad Európa orosz szekciójának a 32 éves Oleg, aki a moszkvai tüntetésen vett részt.

Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amikor visszatért Németországból, ahol életmentő kezelést kapott az augusztusi szibériai méregtámadás után.

Azt állította, hogy megmérgezésére a szovjet novicsok típusú idegméreggel maga Putyin adott parancsot. A Kreml tagadja, hogy bármi szerepe is lett volna a történtekben.

Februárban egy moszkvai bíróság azt az ítéletet hozta, hogy németországi tartózkodásával Navalnij megsértette a feltételes szabadlábra helyezés szabályait. Korábban egy régi sikkasztási ügyben ítélték el, ami mögött széles körben politikai motivációt látnak.

Navalnij 3 és fél éves felfüggesztett börtönbüntetését letöltendővé változtatták át, de a bíróság azt közölte, hogy két és fél évet kell letöltenie, mert beszámítják az őrizetben töltött időt.

Az aktivista, aki büntetését egy hírhedt börtönben tölti Moszkvától mintegy 100 kilométerre, három hete éhségsztrájkba kezdett. Az ellen tiltakozik, hogy nem kapott orvosi kezelést, míg őrizetben volt.

Leonyid Volkov interjúrészlet III.
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:23 0:00

Ellentmondó szakvélemények

Oroszország emberi jogi biztosa, Tatjana Moszkalkova a RIA Novosti hírügynökség szerint azt mondta, hogy négy olyan orvos látta Navalnijt április 20-án, akik nem tartoznak az orosz büntetés-végrehajtáshoz, és nem találtak nála komoly egészségügyi problémákat.

Részletekbe nem bocsátkozott, és Navalnij csapata sem kommentálta még a jelentést.

Mindazonáltal a megállapítás ellentétes azzal a levéllel, melyet Navalnij személyi orvosa, Anasztazia Vasziljeva és három másik orvos, köztük egy kardiológus küldött a büntetésvégrehajtásnak arról, hogy a 44 éves Navalnij egészsége rohamosan hanyatlik és szervezetének káliumtartalma „kritikus szintet” ért el. Ez azt jelenti, hogy „​mindkét veséje leállhat és komoly szívritmus-zavarok léphetnek fel nála bármely percben”.

Az Egyesült Államok törvényhozói kétpárti határozatban ítélték el Navalnij megmérgezését, „​jogtalan bebörtönzését és a vele szemben alkalmazott kegyetlen bánásmódot”.

"Félünk, de azért tüntetünk" - ezrek állnak ki Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

XS
SM
MD
LG