Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legyen uniós alapjog a nők abortuszhoz való joga – hangzott el az EP-ben


Tüntetők az abortusz tilalma ellen tiltakoznak Varsóban, Lengyelországban, 2021. január 27-én.
Tüntetők az abortusz tilalma ellen tiltakoznak Varsóban, Lengyelországban, 2021. január 27-én.

Heves vita zajlott le a héten az Európai Parlamentben a lengyel abortusztilalom kapcsán. A lengyel alkotmánybíróság 2020 októberében az alkotmánnyal „összeegyeztethetetlennek" nevezte, és súlyos magzati rendellenesség esetén is törvényen kívül helyezte az abortuszt. Ez a döntés lépett életbe január 27-én, és gyakorlatilag minden abortuszt betilt azokon az eseteken kívül, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat vérfertőzés vagy erőszak eredményeképpen jött létre. Lengyelországban százezrek tüntettek az utcákon.

A lengyel szabályozás súlyos és visszafordíthatatlan magzati rendellenességek vagy a magzat gyógyíthatatlan betegsége esetén is tiltja a terhességmegszakítást. Lengyelországban 2019-ben a művi terhességmegszakítások 96 százalékát (1110-ből 1074-et) ilyen alapon végeztek. Az Európai Parlament már többször is foglalkozott a témával. Az elmúlt négy hónapban négy különböző állásfoglalást, nyilatkozatot fogadtak el, vagy adtak ki közleményt. (Itt, itt, itt és itt olvashatók.) Ezekben egyöntetűen elítélték a lengyel szabályozást és a nők önrendelkezési jogának a sérelmét állapították meg. A mostani vitában többen is annak adtak hangot, hogy ez a lépés olyan fejlemény, amely miatt az alaptörvény 7-es cikelye szerinti eljárást is meg lehetne indítani – igaz, Lengyelországgal szemben az igazságügyi reform miatt már folyik ez az eljárás.

Abortusz: tagállami hatáskör

A helyzet azonban az, hogy ebben a kérdésben az EU-nak nincs hatásköre, pontosabban az abortusz szabályozása a tagállamok kompetenciájába tartozik. Erről beszélt Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős biztos is, aki azonba felhívta a figyelmet arra, hogy az alapvető jogokat tiszteletben kell tartani. Erre erősített rá Ana Paula Zacarias, a soros elnökséget betöltő Portugália európaügyi minisztere. Arról beszélt, hogy az egészséghez fűződő jogot nem lehet elvitatni és mindenki számára biztosítani kell, hogy időben és jó minőségű megelőző vagy gyógyító ellátáshoz jusson hozzá.

A képviselői vitában jól körvonalazódtak az álláspontok. Míg a nagy többség elítélte az új törvényt, a populista és EU-szkeptikus erők azt mondták, hogy ebbe nem szabad beleszólni, minden tagállamnak joga van saját belátása szerint alakítani a jövőjét. A párbeszéd időnként lengyel belpolitikai vitává alakult át, amelyben a lengyel kormánypárt, a Jog- és Igazságosság Párt tagjai ütköztették a véleményüket az EP-ben a többség soraiban ülő lengyel ellenzékkel.

Pro és kontra: elegük van a képviselőknek

Az Európai Néppárt szónoka arról beszélt, hogy egyetlen nő sem azért lesz terhes, mert a politikusok ezt akarják, a népesség növekedéséhez okos törvényekre van szükség. A Megújuló Európa párt álláspontja pedig az, hogy a lengyel kormány már jó ideje egyáltalán nem törődik azzal, hogy mit mondanak nekik Európában, ehelyett szisztematikusan sértik meg a jogállamiságot és a nők jogait Lengyelországban.

Az Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobbos csoport képviselője, a német Joachim Kuhs védelmébe vette a lengyel kormányt. Úgy véli, tisztességtelen egy EU-tagállamot ezzel pellengérre állítani, a lengyelek ugyanis a legősibb értékekért küzdenek. “A lengyeleknek hálával tartozunk, hogy ennyit tesznek az emberi életért és méltóságért a fogantatástól a halálig” - jelentette ki.

A már említett lengyel kormánypárt nevében Jadwiga Wisniewska is azt erősítette, hogy tagállami hatáskörről van szó, és felelőtlennek nevezte azokat, akik tüntetésre buzdítják a lengyel nőket pandémia idején és akkor szítják a hangulatot, amikor életeket kellene megvédeni. “Lassan elegem van abban, hogy a lengyel nők jogait lábbal tiporják” - mondta a képviselő.

Egy másik lengyelnek, a szociáldemokrata Robert Biedronnak is elege van, neki azonban abból, hogy “Európa szívében a hatalmon lévők korlátozzák a nők azon jogait, amelyekért generációk küzdöttek”. Ő is megemlítette, hogy a hetes cikk hatályát ki kell terjeszteni a nők jogaira. Ehhez csatlakozott Helen Fritzon, aki egy tanulmány alapján mondta, hogy óránként öt nő hal meg veszélyes abortusz miatt világszerte. Hozzátette, hogy a szigorú abortusztörvény nem segít hozzá a terhességmegszakítsok számának csökkentéséhez. Úgy véli, az EU-ban a jogállamisághoz tartoznak a reproduktív jogok, a nőknek joguk van saját testükről dönteni.

Templomoknál is tüntetnek Lengyelországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

Uniós beavatkozást várnak

Ahogy korábban írtuk, az adatok szerint a tilalom előtt több mint 100 ezer legális abortusz történt Lengyelországban és valószínűleg ez a szám nem fog csökkenni. Ugyanakkor a biztonságos beavatkozás híján marad a bizonytalan, veszélyes terhességmegszakítás. Éppen ezért több képviselő azt javasolja, hogy az Európai Unió nyújtson segítséget azoknak a nőknek, akik abortuszra kényszerülnek, például olyan módon, hogy más országokban fedezik a beavatkozás egy részét.

Voltak olyan felszólalók, akik amellett, hogy határozottan elítélték a lengyel vezetést, a tüntetések folytatására szólítottak fel. A német Terry Reintke szerint a lengyel kormány egyfajta disztópiát teremt, ahol a férfiak uralják a nők testét. „Most a nők félnek a jogaik megnyirbálása miatt, de azt mondják nekik a férfiak, hogy ne hisztériázzanak. De a nők már dühösek és megértem őket. Ha a nők ilyen egyértelműen kiállnak valami miatt, akkor meghallgatni kell őket, nem elhallgattatni” - jelentette ki a zöldpárti képviselő. A portugál Sandra Pereira is támogatásáról biztosította a lengyel tüntetőket, mert „ez egy elnyomó lépés a nők méltósága ellen, amelyek sokakat sújt szociálisan és társadalmilag is a legszegényebbek közül”.

A svéd baloldali Malin Björk pedig kijelentette, hogy „a lengyel alkotmánybíróság nem legitim, ezért az abortusztilalom is törvénytelen. Nem fogadunk el semmilyen kontrollt a testünk fölött sem Lengyelországban sem máshol, ez a harcot együtt fogjuk megvívni és megnyerni” - tette hozzá. Csatlakozott ehhez a nőjogi bizottság elnöke Evelyn Regner, aki szerint ami Lengyelországban történik, az visszalépés a sötét középkorba, ezért felszólítja a lengyeleket, hogy békében tüntessenek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG