Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még száz hektár földet venne az ácsi katódgyár kínai tulaja


Részlet a Huayou Cobalt weboldalának bemutatkozó videójából
Részlet a Huayou Cobalt weboldalának bemutatkozó videójából

Ácson az ígéretek ellenére elhalasztotta az önkormányzat a lakossági fórumot a tervezett nagy katódgyár ügyében. Hivatalosan azért, mert ők sem tudják pontosan, mi fog oda épülni, talán majd októberre megtudják a részleteket. A gyárat ellenző civil szerveződés szerint az érvelés nem hihető a lassan induló, 520 milliárd forintos beruházásnál.

Az ácsi önkormányzat korábban hozott egy határozatot arról, hogy augusztus végéig tájékoztatják a helyieket a településen épülő kínai katódgyárról.

De most meggondolták magukat, és elhalasztották a lakossági fórumot októberre – írja a Népszava. A hivatalos indoklás szerint „még nem állnak rendelkezésükre a gyár építésével, működésével, technológiájával kapcsolatos ismeretek”.

Lipka Zoltán, a Kiáll(t)unk Ácsért civil szerveződés vezetője szerint viszont egyáltalán nem hihető ez az érvelés.

„Ki hiszi el, hogy úgy döntöttek egy 520 milliárdos beruházásról, hogy azt sem tudják, milyen technológiát használnak majd?” – mondta a lapnak.

Mintha lehetne tudni, hogy mit terveznek

A kínai tulajdonban lévő beruházó cég múlt héten már ismertette az ácsi katódgyár-beruházás részleteit egy sajtónak tartott háttérbeszélgetésen.

Fülöp Ferenc, a magyar leányvállalat igazgatója azt is elmondta, hogy már beadták a projekt uniós támogatására vonatkozó kérelmüket, és 54 milliárdos közpénzes támogatásról is tárgyalnak az Orbán-kormánnyal, így elég valószínűtlen, hogy ne tudnák pontosan, mit akarnak Ácson felépíteni.

Szentirmai István polgármester a lap kérdésére elmondta, hogy semmilyen tényleges lakossági ellenállást nem vett észre a gyárral kapcsolatban.

Szerinte „a fotelfacebookosok által hangoztatottakkal ellentétben Ácson ebből a nagy ellenállásból semmit se érezni, sőt sokan bíznak abban, hogy jól fizető munkahelyet teremt ez a helyieknek”.

Saját bevallása szerint azt nem tudja, hogy a gyár mekkora iparűzési- vagy építményadó-bevételt hozhat a városnak, de elmondta, hogy a kínai cég egy új játszóteret és más fejlesztéseket is ígért.

Korábban olyanokat is mondott a polgármester, hogy nem a helyiek tiltakoznak a gyár ellen, hanem főleg budapestiek, akiket az ellenzék mozgat, és nem is szakértői a katódgyár-beruházásoknak.

Más ígéreteket sem hisznek el

Lipka Zoltán szerint viszont az ellenzők nem bíznak a gyár veszélytelen működésében vagy a nullának mondott szennyvízkibocsátásban, hiszen nagy mennyiségű és többféle, súlyosan szennyező, rákkeltő anyaggal fognak dolgozni.

Nem tartják meggyőzőnek azt sem, hogy a gyár mellé tervezett napelempark el tudná látni majd energiával az üzemet.

Az ott termelt áram ugyanis töredékét tenné ki az évente szükséges egy terawattóra energiának, miközben száz hektár termőföldet használnának fel rá. Lipka szerint ehhez már el is kezdte a kínai beruházó a termőföld-felvásárlást, jelentős összeget ígérve a gazdáknak. További részletek a cikkben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG