Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áder János az Alkotmánybírósághoz küldte a Fidesz bérlakás-privatizációs törvényét


Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart a Sándor-palotában 2021. május 12-én
Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart a Sándor-palotában 2021. május 12-én

A köztársasági elnök szerint a kötelező lakásprivatizációs törvény hivatalos célja eleve alkotmányellenes, de többek közt az igen jelentős árkedvezmény is.

Áder János több ponton is alktományellenesnek ítélte a kormány bérlakás-privatizációs törvényét, ezért az Alkotmánybírósághoz (AB) küldte – adta hírül a Köztársasági Elnöki Hivatal. Erről a törvényről itt olvashat bővebben, vagy a cikk második felében rövidebben.

A köztársasági elnök érvelése szerint egyrészt az Alaptörvénnyel ellentétes már az a cél is, hogy világörökségi területeken vagy az övezetükben lévő, a kulturális örökség részét képező önkormányzati ingatlanokat kötelező legyen eladni mérlegelés és más feltételek nélkül. Már csak azért is, mert most is bárki megvehet egy ilyen lakást, csak piaci áron és jellemzően műemlékvédelmi jóváhagyással.

A másik fő érve arra vonatkozik, hogy ha kötelező is a privatizáció, akkor a kedvezményes ár helyett azonnali és teljes kártalanítás járna a korábbi tulajdonosoknak, az érintett önkormányzatoknak vagy akár az államnak. Azaz a bérlő csak piaci áron, egy összegben vehetné meg az adott önkormányzati bérlakást.

Ha ezeket a kifogásokat az AB is így látja, akkor lényegében az egész törvény értelmetlenné válik, hiszen pontosan a kötelező és nagyon kedvezményes árú privatizáció volt a kormánypártok kimondott célja az új szabályozással.

Többek közt a Várnegyedben kell majd olcsón kiárusítani a lakásokat

Böröcz László fideszes képviselő, a Fidelitas volt elnöke jegyzi az eredeti tervet, amely szerint az önkormányzatoknak akár több mint százezer bérlakást is privatizálniuk kellett volna a piaci ár tizedéért-harmadáért, ha az addigi bérlők igénylik. Egészen pontosan azok a bérlők, akik 2020. december 31-én bérlői voltak az adott lakásnak. Külön kedvezményt kaptak volna azok, akik egy összegben ki tudják fizetni a kedvezményes árat.

Így kockázatmentes nyereséghez juthatott volna az is, aki akár csak fél éve bérli az adott önkormányzati lakást, és a privatizáció után másnap eladhatta volna piaci áron. Az értékesebb ingatlanoknál ez akár százmilliós nagysárendű profitot jelenthetett volna a kiválasztottaknak a közvagyon kárára.

A felvetést követő tiltakozáshullám után megváltoztatták a javaslatot, a végső verzió alapján csak a világörökségi területen lévő önkormányzati lakásokat kell így privatizálni majd az önkormányzatoknak. Így például a budai vár nagy értékű önkormányzati bérlakásait érinti majd a törvény.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG