Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazták a Fidesz bérlakás-privatizációs tervét is


Műemlék épületek sora az épített világörökség részét képező Budai Várnegyed Úri utcájában, 2021. május 26-án
Műemlék épületek sora az épített világörökség részét képező Budai Várnegyed Úri utcájában, 2021. május 26-án

Elfogadták a képviselők, hogy az önkormányzatoknak kötelező lesz alacsony áron privatizálni a bérlakásaikat a világörökségi helyszíneken, ha olyan venné meg, aki 2020. december 31-én már bérlő volt. Elsősorban a budai várban juthatnak olcsó lakáshoz sokan, akiket az előző önkormányzat így támogatott.

A parlament nyári szünete előtti szavazásdömpingben elfogadták a fideszes Böröcz László által beterjesztett, több módsításon átesett bérlakás-privatizációs törvényt is. A kormánypárti képviselők szavazták meg, Volner János és Fülöp Erik független képviselők és Ritter Imre nemzetiségi képviselő támogatásával. A Momentum, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd ezt a szavazást is bojkottálta.

Böröcz László, a Fidelitas volt elnöke eredeti terve szerint az önkormányzatoknak akár több mint százezer bérlakást is privatizálniuk kellett volna a piaci ár tizedéért-harmadáért, ha az addigi bérlők igénylik. Egészen pontosan azok a bérlők, akik 2020. december 31-én bérlői voltak az adott lakásnak. Külön kedvezményt kaptak volna azok, akik egy összegben ki tudják fizetni a kedvezményes árat.

Így kockázatmentes nyereséghez juthatott volna az is, aki akár csak fél éve bérli az adott önkormányzati lakást, és a privatizáció után másnap el is adhatta volna piaci áron. Az értékesebb ingatlanoknál ez akár százmilliós nagysárendű profitot is jelenthetett volna a kiválasztottaknak a közvagyon kárára.

A javaslat komoly tiltakozáshullámot váltott ki, szokatlan módon még fideszes szereplők is nyíltan kiálltak az ötlet ellen. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint óriási lakhatási válságot idézett volna elő, miután mára az önkormányzatok jelentetik az utolsó mentsvárat a lakhatási gondokkal küzdők számára. Szakmai szervezetek és önkormányzatok is tiltakoztak a felvetés ellen.

A tiltakozási hullám után többször megváltoztatták a javaslatot, a végső verzió alapján csak a világörökségi területen lévő önkormányzati lakásokat kell így privatizálni majd az önkormányzatoknak.

Ez például a budai vár nagy értékű önkormányzati bérlakásait érinti majd.

Ezekkel az ingatlanokkal kapcsolatban több botrány is volt az elmút időszakban, hosszú a sor a vári kerületben bérleti joggal rendelkező kormányközeli személyekből, akik most töredékáron juthatnak nagy értékű közvagyonhoz.

A korábban tiltakozó civil szervezetek szerint ez a módosítás még így is felelőtlen, és kiárusítaná a közvagyont.

„Ugyanakkor ez a módosítás leleplezi a törvényhozó eredeti szándékait is: mindenféle szakmai előkészítés és konzultáció nélkül, egy szűk csoport igényeire szabva alkottak meg egy olyan törvényt, amelynek széles körű társadalmi hatásai generációk életét határoznák meg” – írták korábban a Szabad Európához eljuttatott közleményükben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG