Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csak a világörökségi területen lévő bérlakásokat vehetik meg a lakók


A budai Vár Tárnok utcájának díszes régi épületei és az előttük parkoló autók a kora esti fényben
A budai Vár Tárnok utcájának díszes régi épületei és az előttük parkoló autók a kora esti fényben

Egy fideszes tervezet szerint áron alul vehették volna meg az önkormányzati bérlakásokat a lakók. A nagy tiltakozások hatására szűkítik a megvásárolható ingatlanok körét. A budai Várban lévő lakások bérlői olcsón vehetnek nagy értékű ingatlant.

A világörökségi területekre szűkíti Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő azt a törvénymódosító indítványt, amelyet ő nyújtott be a parlamentnek május 11-én. A képviselő ezt egy Facebook-bejegyzésben jelentette be május 26-án. „Az elmúlt hetekben kiderült, hogy a baloldal nem akarja, hogy a bérlakásban élők saját lakáshoz jussanak, a bérlők nem számíthatnak rájuk. Hosszú egyeztetéseket követően az is világossá vált, hogy a polgármestereknek is különböző elképzelései vannak az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban, ezért a frakcióval arra az álláspontra jutottunk, hogy a javaslatunkat a világörökségi területekre korlátozzuk” – írta a képviselő.

A Böröcz által benyújtott törvénymódosító indítvány hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki. A törvényjavaslat szerint azok az önkormányzati bérlők, akiknek 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk, kedvezményesen, a lakás értékének 15-30 százalékáért megvásárolhatnák a lakásukat.

Ha minden jogosult élne a lehetőséggel, akkor 105 ezer önkormányzati ingatlan kerülne magántulajdonba. Ez a lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint óriási lakhatási válságot idézne elő, miután mára az önkormányzatok jelentettek utolsó mentsvárat a lakhatási gondokkal küzdőknek.

A törvénymódosító eredetileg az 1993-as önkormányzati bérlakás-privatizációra kart megoldást találni. Akkor ugyanis a világörökséghez tartozó budai Várban lévő épületekre nem vonatkozott a megvásárlás lehetősége. Ilyen értelemben a Böröcz által május 26-án bejelentett módosítás a budai Várban lévő lakásokra vonatkozni fog. Vagyis, aki önkormányzati ingatlant bérel a Várban, olcsóbban juthat hozzá az ingatlanhoz, mint ha piaci árat fizetne, amennyiben a parlamentben megszavazzák a törvény-módosító indítványt.

A budai Várban bérelt ingatlanokkal kapcsolatban több botrány is volt: Palkovics László minisztertől Bayer Zsolt újságíróig hosszú a sor a vári kerületben bérleti joggal rendelkező kormányközeli személyekig, akik szívesen jutnának olcsón nagy értékű ingatlanhoz.

Nemcsak baloldali polgármesterek, hanem fideszes városvezetők is tiltakoztak az önkormányzati bérlakások piaci ár alatti privatizálásának terve ellen. Miközben az Országgyűlésben a Böröcz László fideszes képviselő által benyújtott törvénymódosítási javaslatot tárgyalták, május 26-án szakmai szervezetek és önkormányzatok tiltakoztak a lakásprivatizáció ellen Budapesten a Kossuth téren.

A civil szervezetek a Szabad Európának eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a május 26-án reggel megjelent hírek szerinti módosítások mellett is – miszerint a világörökségi területekre vonatkozna csak – ugyanúgy felelőtlen, és kiárusítaná a közvagyont.

„Ugyanakkor ez a módosítás leleplezi a törvényhozó eredeti szándékait is: mindenféle szakmai előkészítés és konzultáció nélkül, egy szűk csoport igényeire szabva alkottak meg egy olyan törvényt, amelynek széles körű társadalmi hatásai generációk életét határoznák meg” – írták a közleményben.

Vági Renátó, jogász, az Utcajogász Egyesület álláspontját fejtette ki a tiltakozáson, amely szerint a törvénytervezet alapjogsértő. Az Alaptörvény alapvető jogként védi ugyanis a tulajdonhoz való jogot. Márpedig bármely alapvető jog csak más alapvető jog vagy alkotmányos érdek védelme érdekében korlátozható.

„Az önkormányzati lakásvagyon áron aluli, kötelező privatizációja nem közérdek, és nem is szolgálja a közös szükségletek kielégítését. Az államcélok tekintetében az Alaptörvény szerint Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatást mindenki számára biztosítsa” – mondta Vági Renátó a mai tiltakozáson.

Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint az eredeti javaslat nem egyszerűen dilettáns, nem egyszerűen marhaság, hanem bűn, amely mélyíti a lakhatási válságot, és amelynek különösen pusztító lesz a hatása Józsefvárosban. Ha a lakásokat a piaci ár töredékéért lehet megvenni, olyan emberek is bele fognak vágni ebbe, akiknek az is gondot okoz, hogy a szociális lakbért kifizessék.

A parlament előtt civil szervezetek tiltakoznak a bérlakás törvény ellen 2021. május 26-án
A parlament előtt civil szervezetek tiltakoznak a bérlakás törvény ellen 2021. május 26-án

„Onnan vesznek fel pármillió forint kölcsönt, ahonnan ígéretként kapják a megvett lakás haszonnal való továbbadásának lehetőségét. Ez a lakásmaffia lesz – a tagjai nem a szociális érzékenységükről ismertek” – mondta Pikó.

Szerinte, ha a „lex lakásmaffiát” finomítják vagy átnevezik „lex Rákayvá” vagy „lex Bayerré”, az óriási politikai siker, és azt mutatja, hogy a civilek, a jobb- és baloldali polgármesterek közös fellépése elérte a célját.

„De ez a módosítás még mindig rablás, ezért a javaslatot úgy, ahogy van, vissza kell vonni. Az érintett polgármesterekkel tárgyalnia kell a kormánynak, és el kell indítani egy államilag támogatott lakásprogramot” – mondta a polgármester.

Kerestük Böröcz László országgyűlési képviselőt telefonon, aki arra kért minket, hogy írásban küldjük el a kérdéseinket.
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG