Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az afrikai országokban is megkezdik a Covid-oltás gyártását


Egy egészségügyi dolgozó beszélget az emberekkel, akik a Transvaco koronavírus- (Covid–19) vakcinavonat mellett várakoznak a regisztrációra, miután a dél-afrikai Transnet vasúttársaság Covid–19-oltóközponttá alakította át a vonatot
Egy egészségügyi dolgozó beszélget az emberekkel, akik a Transvaco koronavírus- (Covid–19) vakcinavonat mellett várakoznak a regisztrációra, miután a dél-afrikai Transnet vasúttársaság Covid–19-oltóközponttá alakította át a vonatot

Hat afrikai országban is elkezdhetik a Covid elleni mRNS-vakcinák gyártását, közölte az Egészségügyi Világszervezet. A vakcinahiánnyal küszködő afrikai országok célja, hogy az itt gyártott oltóanyagot nagyrészt a kontinensen adják el.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken közölte, hogy a kontinensen elsőként hat afrikai ország – Egyiptom, Kenya, Nigéria, Szenegál, Dél-Afrika és Tunézia – kapja meg az mRNS-vakcinák előállításához szükséges technológiát. A tavaly indított technológiaátadási projekt célja, hogy segítse az alacsony és közepes jövedelmű országokat az mRNS-vakcinák méretarányos és a nemzetközi szabványoknak megfelelő előállításában.

Az mRNS-technológia segítségével készül a Pfizer–BioNTech és a Moderna Covid–19-oltóanyaga. Ez az eljárás a legfrissebb vakcinagyártási technológiát képviseli, előnye, hogy a hagyományos módszerekhez képest gyorsabban lehet vele nagy mennyiségű és kevesebb, az eredeti vírushoz kapcsolódó mellékhatással beadható oltóanyagot előállítani.

Külföldről nehezebb lenne beszerezni

A WHO arra válaszul hozott létre globális mRNS-technológiatranszfer-központot, hogy a gazdagabb államok (köztük azok, ahol a vakcinagyártás is jelen van) hatalmas tartalékokat halmoztak fel vakcinákból, és magas áron adták el a külföldi országoknak. Ez számos alacsonyabb jövedelmű országban súlyos vakcinahiányt idézett elő.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a Covid-világjárvány minden más eseménynél jobban megmutatta, hogy a globális közjavak néhány vállalatra való hagyatkozása korlátozó és veszélyes. „Közép- és hosszú távon a legjobb módja az egészségügyi vészhelyzetek kezelésének és az általános egészségügyi lefedettség elérésének az, ha minden régióban jelentősen növeljük a szükséges egészségügyi termékek előállításának kapacitását” – nyilatkozta.

Afrikai piacokra szánják

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök sürgette a COVAX-ot (a WHO szervezete, amely segít a szegényebb országoknak vakcinát beszerezni) és a GAVI oltóanyag-szövetséget, hogy az új afrikai gyártóközpontokból vásároljanak vakcinát. „Az olyan szervezeteknek, mint a COVAX és a GAVI, el kell kötelezniük magukat arra, hogy a helyi gyártóktól vásárolnak oltóanyagot más gyártóközpontok helyett.”

Macky Sall szenegáli elnök elmondta: „Természetesen az a célunk, hogy az Afrikában beadott oltóanyagok hatvan százalékát Afrikában állítsák elő.” Uhuru Kenyatta kenyai elnök úgy méltatta a kezdeményezést, mint „a remény és az ígéret hajnalát az afrikai kontinens számára”.

Bár a transzferközpontot elsősorban a Covid–19-járvány miatt hozták létre, a jövőben lehetőséget ad arra is, hogy más, Afrikában elterjedt betegségek, például a tuberkulózis és a malária elleni vakcinák gyártását is támogassa. A központ már létrehozta az mRNS-vakcina laboratóriumi méretű előállítását, és kereskedelmi termelésre törekszik. A fogadó országok képzése 2022 márciusában kezdődik.

XS
SM
MD
LG